DİYARBAKIR’DA 500 BİN ÇİN KARANFİLİ ÜRETİLDİ, ÇİÇEKLER TOPRAKLA BULUŞTU

DİYARBAKIR’DA 500 BİN ÇİN KARANFİLİ ÜRETİLDİ, ÇİÇEKLER TOPRAKLA BULUŞTU

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, su tasarrufu sağlayan ve düşük maliyetli peyzaj anlayışıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında hedeflediği 2 milyon Çin karanfilinin 500 binini üretirken, bunların 230 binini kent genelindeki kavşak, bulvar ve yeşil alanlarda toprakla buluşturarak kenti rengarenk çiçeklerle donatıyor.
Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, kent estetiğini güçlendirmek, yeşil alanları zenginleştirmek ve doğal kaynakların korunmasına katkı sunmak amacıyla başlattığı yeşil seferberliği sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesine ait fidanlık sahalarında gerçekleştirilen üretim çalışmalarıyla hem maliyetler düşürülüyor hem de düşük su tüketen bitki türleriyle peyzaj uygulamaları yaygınlaştırılıyor. Bu kapsamda dayanıklılığı, kuraklığa uyumu, düşük su ihtiyacı ve uzun ömürlü yapısıyla öne çıkan Çin karanfili üretimi artırılarak yılsonuna kadar 2 milyon çiçeğin kent genelinde toprakla buluşturulması planlanıyor.

Üretim seralarda başlıyor
Yenişehir ilçesi Şilbe TOKİ’de bulunan Fidanlık ve Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü seralarında gerçekleştirilen üretim süreci, tohum ekimiyle başlıyor. Çimlenme, fide gelişimi, şaşırtma, bakım ve çiçeklenme aşamalarından geçen bitkiler, gelişimlerini tamamladıktan sonra viyollere alınarak dikim yapılacak alanlara gönderiliyor. Kuraklığa dayanıklı olması ve kokusuyla dikkat çeken Çin karanfili, diğer mevsimlik çiçeklere göre zengin renk çeşitliliği ve toprakta uzun süre kalabilme özelliğiyle peyzaj çalışmalarında önemli bir yer tutuyor. Çok yıllık otsu yapısı sayesinde her yıl yeniden ekim maliyeti gerektirmeyen bitki, belediye bütçesinde tasarruf sağlarken su kullanımını da azaltıyor.

İlk etapta 500 bin çiçek üretildi
Mart-haziran dönemini kapsayan ilk etapta 500 bin adet Çin karanfilinin üretimi tamamlandı. Hummalı çalışmalar sonucunda harman serimi ve zemin hazırlıkları tamamlanan alanlarda bir ay içerisinde 230 bin Çin karanfili toprakla buluşturuldu. Üretilen çiçekler Elazığ Caddesi, Mahabad Bulvarı’ndaki kavşaklar, Mezopotamya Bulvarı Kavşağı, Diclekent Bulvarı, Selahaddin Eyyubi Bulvarı, Batıkent Kavşağı ve Oryıl Kavşağı başta olmak üzere kentin birçok noktasında peyzaj çalışmalarında kullanıldı.
Yeni dikim alanları hazırlanıyor
Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri, bir yandan dikim çalışmalarını sürdürürken diğer yandan yeni alanları çiçeklendirmek için hazırlıklarını sürdürüyor. Kamışlo Bulvarı, Selahaddin Eyyubi Bulvarı, Mezopotamya Bulvarı, Fırat Bulvarı ve çeşitli bölgelerde zemin hazırlama çalışmaları devam ediyor.
Ayrıca Yeniyol Polatlar Kavşağı’nda estetik görünümü güçlendirmek amacıyla kuru peyzaj uygulamaları ile bitki dikim çalışmaları eş zamanlı yürütülüyor. Toprakla buluşan ve seralarda büyümeye devam eden Çin karanfillerinin sağlıklı gelişimini sağlamak amacıyla düzenli bakım çalışmaları da gerçekleştiriliyor. Bitki zararlılarına karşı haftalık periyotlarla ilaçlama ve koruma uygulamaları yapılırken, çiçeklerin gelişimini desteklemek amacıyla bitki besin elementleri takviyesi veriliyor. Kent genelinde sürdürülen çalışmalarla hem su tüketiminin azaltılması hem de daha yeşil, renkli ve sürdürülebilir yaşam alanlarının oluşturulması amaçlanıyor. Yıl sonuna kadar belediye kendi seralarında 1 milyon 500 bin Çin karanfili daha üreterek cadde, bulvar, kavşak ve parklarda değerlendirecek.

Diyarbakır’da 500 bin Çin karanfili üretildi, çiçekler toprakla buluştu

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, SU TASARRUFU SAĞLAYAN VE DÜŞÜK MALİYETLİ PEYZAJ ANLAYIŞIYLA YÜRÜTTÜĞÜ ÇALIŞMALAR KAPSAMINDA HEDEFLEDİĞİ 2 MİLYON ÇİN KARANFİLİNİN 500 BİNİNİ ÜRETİRKEN, BUNLARIN 230 BİNİNİ KENT GENELİNDEKİ KAVŞAK, BULVAR VE YEŞİL ALANLARDA TOPRAKLA BULUŞTURARAK KENTİ RENGARENK ÇİÇEKLERLE DONATIYOR.

Diyarbakır’da 500 bin Çin karanfili üretildi, çiçekler toprakla buluştu

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, SU TASARRUFU SAĞLAYAN VE DÜŞÜK MALİYETLİ PEYZAJ ANLAYIŞIYLA YÜRÜTTÜĞÜ ÇALIŞMALAR KAPSAMINDA HEDEFLEDİĞİ 2 MİLYON ÇİN KARANFİLİNİN 500 BİNİNİ ÜRETİRKEN, BUNLARIN 230 BİNİNİ KENT GENELİNDEKİ KAVŞAK, BULVAR VE YEŞİL ALANLARDA TOPRAKLA BULUŞTURARAK KENTİ RENGARENK ÇİÇEKLERLE DONATIYOR.

17/06/2026 12:01
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ