A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

1899 YOZGAT ÇARŞI YANGINI VE ÇAPANOĞLU BÜYÜK CAMİİ GİRİŞ KUBBESİ

Değerli okurlar, bu yazımı özellikle "CUMA ve KURBAN BAYRAMI Namaz"larını Yozgat Çapanoğlu Büyük Camiinde kılacak sayın hemşerilerimin dikkatlerine arz ediyorum. Bu vesile ile birçoğunuzun haberinizin olmadığı cami içinde bulunan türbe de Yozgat şehrini kuran Çapanoğlu büyüklerimizin kabirleri ile sancağımızı ziyaretinizi ve büyük dedem Mahmud Celaleddin Bey ile tüm geçmişlerimizin ruhlarına bir Fatiha bağışlamanızı istirham ediyorum.

Yozgat’ımızın canlı tarihi değerli Dr. Ali Şâkir Ergin Hocam ile yaptığım sohbetlerin birisinde şöyle söylemişti; "Bilgilere göre 1899 yılında Yozgat çarşısında vuku bulan bir yangın Çapanoğlu Büyük Camiinin dış kısmında da büyük hasar yapmış. Yangında zarar gören bu yerleri büyük dedeniz Mahmud Celalettin Bey yaptırmış. Caminin ilk giriş kapısının üzerindeki kubbeye dikkat ederseniz, kubbe tezyinatının altında kubbe çevresinde kahverengi zeminli bir band içinde kalem işi ile yazılmış kitabe şeklinde uzunca bir yazı göreceksiniz. Bu kitabenin sonunda bu konu ile ilgili olarak şöyle yazıyor. “ Adülcebbarzade Süleyman Bey hafidi (erkek torunu), Mah mud Celalettin(*) R.1317-H.1319 (M.1899-1901)”

Rahmetli akrabam Prof. Hakkı Acun ve akrabam Mustafa Çapanoğlu ile birlikte organize ederek gerçekleştirdiğimiz dört Çapanoğulları toplantısında da fırsat bulup bu kubbeyi fotoğraflayamadım. Yozgat Bozok Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Funda Çapan Özdemir ve eşi bazı konuları görüşmek için Kuşadası'nda ki evimize teşrif ettiklerinde bu çaresizliğimi de kendisine anlatmış, caminin 2017 yılında başlayan restorasyon çalışmalarında bu yazılar silinmiş olabilir diye korkuyorum demiştim. Aile yadigârlarına karşı çok hassas olan Funda Hocamın da tedirgin olduğunu fark ettim. "Ben Yozgat'a dönünce hemen gider fotoğraflarım" dedi.

Cami Görevlisi Sayın Davut Karaarslan ile birlikte kubbedeki yazıları fotoğraflayıp yazının tam metnini gönderdiler, minnettarım.

İşte kırmızı oklarla işaret etmeye çalıştığım kalem yazısının tam metni:

İşbu Cami-i Şerifin şu tarz nazar-rûbâ ve bedia-nümade nakş-ı nigar ile telvin ve tezyini vâkıf-ı mağfur Huld -âşiyan Abdu'l-Cebbar Zade Süleyman Bey in hafidi Mahmud Celaleddin Bey Efendinin azm-i dindarane ve himmet-i yegânesiyle suret-pezir olmuştur.(talallahu Bekaehu ve Vaffakahu Hayran kesiran) Sene R. 1317/ H.1319

Osmanlıca bu metninin Türkçe tercümesini de Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Şaban Bıyıklı Hocamdan istirham ettim.

Tam tercümesi şöyle:

Bu cami-i şerifin şu göz alıcı ve güzellik saçan tarzda nakışlarla renklendirilip süslenmesi merhum vakıf sahibi cennet-mekan Abdülcabbar-zade Beyin torunu Mahmut Celalettin Beyefendinin dini gayreti ve biricik yardımıyla şekillenmiştir.  Miladi 1901

Şaban Bıyıklı hocamın dediğine göre yazının altında da şöyle bir dua varmış;  "Allah vakfedenlere ve yapanlara çok hayırlar versin."

Bizde bütün kalbimizle Âmin diyelim. Allahın rahmeti üzerlerine olsun. Bana bu kıymetli bilgiyi vererek kayda geçmesini sağlayan Değerli Dr. Ali Şakir Ergin hocama da sağlıklı uzun ömür versin âmin. 

(*) Mahmud Celaleddin Bey, Cennetmekân dedem Muhlis Çapanoğlu'nun babasıdır.

 

OKUR YORUMLARI
Memet GÖRÜCÜ
13.06.2024 11:07:05

Hayır lı bir eser bırakarak ölümsüzleşen neslinizden ALLAH razı olsun abim. Fatihalarımı ALLAH kabul etsin inşallah.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ