A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

1980 CUMHURBAŞKALIĞI SEÇİMİ VE ASGAR ÜCRET KOMİSYONU

Değerli okurlar,  6 Nisan 1980 tarihinde 7 yıllık görev süresi dolan Fahri Korutürk'ün yerine yeni Cumhurbaşkanının seçilmesi gerekiyordu.  1980 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminde, T.B.M.M. nin en büyük iki partisi olan AP ve CHP'nin liderleri Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit, Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanını kim olsun konusunda anlaşamadılar.  22 Mart 1980 tarihinden 12 Eylül 1980 tarihine kadarki 124 oturumda yapılan oylamalarda bir türlü sonuç alınamadı.  

450 TBMM üyesi ve 184 Cumhuriyet Senatosu üyesinin katıldığı ortak oturumlarda yapılan oylamaların ilk iki turunda 3'te 2 çoğunluk (423), sonraki turlarda ise salt çoğunluk (318) arandı. 22 Mart 1980 tarihinde yapılması gereken seçim, aday çıkmaması nedeniyle 25 Mart 1980 tarihine ertelendi. Bağımsız milletvekili Nurettin Yılmaz'ın adaylığını koymasıyla 25 Mart 1980 tarihinde oylamalar başladı.

En çok oyu Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı ve Kontenjan SenatörüMuhsin Batur aldı. Oyu 300'ü geçti ama yeterli sayıya ulaşamadı. Batur, görev süresini tamamlayıp emekliye ayrıldıktan sonra oylamalar 11 Eylül 1980 tarihinde yapılan 124. tura kadar devam etti. Utanç verici bir seçim süreci oldu.  Oy kâğıtlarına Ajda Pekkan, Bülent Ersoy, Aynur Aydan gibi isimlerin de yazıldığı seçim turları sonuç vermedi.

Mecliste yaşananları gazetelerden ve ajanslardan takip eden halkımız da işi alaya vurmaya başladı. Atatürk'ün kurduğu Gazi Meclisimizin hükmü şahsiyeti zarar görmeye başladı. Bazı yorumlar gazetelerde açıkça yazılmaya başladı. Kim söylemişti hatırlamıyorum, "seçim meclisin rahat koltuklarında değil stadyumda yapılsın iki saat içince yeni Cumhurbaşkanı seçilir"demişti. O yıllarda Mart ayı sıcaklık ortalaması 5- 7 derece civarında.

Ecevit, mevcut hükümetle sadece Meclis’in çalışması ve Cumhurbaşkanlığı seçimi sorunundan başka hiçbir konuyu görüşmeyeceklerini söyledi.  Yine aynı gün Ecevit’in şu sözü gazetelerde yer aldı: “Halk tribünden sahaya inmeli, oyuna katılmalıdır. Böyle giderse birisi düdüğü çalar ve demokrasi biter."

Bütün bu görüşmeler, uyarılar, tartışmalar Meclis’te bir uzlaşı ile sonuçlanmayınca, Ecevit'in öngörüsü gerçekleşti ve birisi düdüğü çaldı.  Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil edecek Cumhurbaşkanının seçilme olasılığının dahi kalmadığı ortaya çıkınca TSK, anayasaya göre artık görevin kendisine düştüğüne karar verdi. 12 Eylül 1980 günü yapılacak olan TBMM Birleşik Toplantısı gerçekleşmeyince,  sabaha karşı tanklar harekete geçti ve TSK, ülke yönetimine el koydu.

 12 Eylül Darbesi'yle yönetime el koyan Millî Güvenlik Konseyinin başkanı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, 1982'deki referanduma kadar Devlet Başkanı olarak görev yaptı.

Değerli okurlar, İşçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2024 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını aralık ayında yapması bekleniyordu. Yapılan toplantıların ardından aralık ayının son haftasına doğru güncel asgari ücret tutarının belirlenmesi bekleniyor.Asgari ücretin ne kadar olması aylar önceden konuşulmaya tartışılmaya başlandı. Televizyon haberlerinde saatlerce konuşuluyor, yapılan programlarda tartışılıyor.Haliyle bütün gözler 2024 yılında geçerli olacak asgari ücrete çevrildi. Aralık ayı içinde belirlenecek olan asgari ücret için ilk toplantı 11 Aralık Pazartesi günü (bugün)  yapılacak. Dilerim 1980 Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi sürüp gitmez, işçi, işveren ve hükümet toplumu memnun edecek gerçek bir rakam üzerinde anlaşırlar...

OKUR YORUMLARI
Memet GÖRÜCÜ
12.12.2023 04:34:32

Hayır lı bereketli olsun inşallah. Selamlar saygılar abim.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ