Haberin konusu: Yozgat Belediyesi’nin asrın projesi olarak nitelendirdiği “Büyük Altyapı Yenileme Çalışmaları”
İhlas Haber Ajansı 18 Mayıs 2023 Perşembe 17:47
YOZGAT’TA ASRIN PROJESİ: BÜYÜK ALTYAPI YENİLEME ÇALIŞMALARI HIZLA SÜRÜYOR
Çalışmaları yerinde inceleyen Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, projenin Yozgat geleceğine bırakılacak en önemli miraslardan olduğuna değindi. Başkan Köse, “Bu işe başlamadan önce vatandaşlarımıza karşı sorumluluğumuzun olduğunu bilerek başladık. Belki kimsenin cesaret edip de giremediği şehrin altyapısına cesaret edip biz girelim dedik. Rabbime hamdolsun ihalemizi yaptık. Hemen şe başladık. Şu anda 9 ayrı mahallede çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bir taraftan isale halatlarında bir taraftan da ana caddelerde çalışmalarımız hızıyla devam ediyor. Çalışmalarımızı yaparken de ara bağlantılar da yaptığımız yerlerin de asfaltlarını en son halini alacak şekilde, konforlu bir şekilde serip vatandaşımızın hizmetine sunuyoruz. Özellikle ana caddelerimizdeki asfalt yamalıklarımızı da yaparak trafiği rahatlatıyoruz ki vatandaşlarımız sorun yaşamasınlar. Hamdolsun şu an da yüzde 50 seviyesini geçtik. Tabii bu bir süreç devam edecek. Ama bittikten sonra da şehrimiz daha yaşanabilir bir hale gelecek” dedi.
Şehrin içme şebeke suyunun 3’te 1’inin kansere davetiye çıkaran asbestli borulardan oluştuğunu da hatırlatan Başkan Köse, “Gelecek nesillerimiz zarar görmesin diye biz bu işe baş koyduk. Şehre verdiğimiz suyun 3’te 2’si kayıp kaçak. Biz aylık ortalama şehre 1 milyon metreküp su veriyoruz. Biz bu aylık 1 milyon metreküp suyu Yozgat’a taşımak için bazı aylar 8 milyon bazı aylar 10 milyon su parası ödediğimiz gün vardı. Şimdi 3’te 2’si kayıp kaçak olursa bunun bedeli 6 milyon 600 bin lira ilaveten biz şehrin parasını heba ediyorduk. Senede 78 milyon lira kayıp kaçağımız var. On yılda 780 milyon lira yapar ki zaten altyapının maliyeti bu kadar tutmuyor. Alt yapının maliyeti 500-600 milyon lira civarında. Zaten 10 yılda bu sistem kendini amorti ediyor. Sistemin kendini amorti ettiği yıl en az 100 yıl. Bizim tabirimizle bu kadar ama İller Bankası Genel Müdürlüğümüzün, bölge müdürlüğümüzün, teknik elemanlarının dediğine göre 200 yıllık bir sistem. Dolayısıyla 10 yıldan sonra tamamen geliri belediyeye kalacak. Biz bu 5 yıllık dönem içerisinde sudaki kayıp kaçaktan dolayı en az 300 milyon lira elektriğe para ödedik. Dolayısıyla bu para belediyemizin cebinde kalacak. Bu paralar belediyemize hizmet olarak dönecek dolayısıyla şehir daha yaşanabilir hale gelecek” şeklinde konuştu.
Siyasi gelecek kaygısı duymadan hizmet için alt yapı gibi riskli bir işe Yozgat Belediyesi olarak girdiklerini de belirten Başkan Köse, “Ben siyasi gelecek kaygısı taşımadan bu makama geldim. Biz elimizdeki imkanları en güzel şekilde nasıl değerlendirebiliriz. Daha doğrusu, işi daha kalıcı hale nasıl getirebiliriz hep bunun derdinde olduk. Onun için de altyapıya girdik. Korkusuzca girdik. Belediye başkanlarının geniş çaplı altyapı çalışmalarına girmeleri siyasi olarak bir risktir. Biz şehrimizi kanserojen madde taşıyan asbest borulardan kurtarmak, daha sağlıklı suya kavuşturmak, kayıp kaçaktan dolayı boşa giden paraların hizmete dönüşmesi için biz bu riski göze aldık. Ancak proje tamamlandığında halkımız daha sağlıklı suya kavuşacak, yollarımız daha modern hale gelmiş olacak" ifadelerini kullandı.
Yozgat belediye başkanı Dr. Kazım Arslan, dün gerçekleştirilen iller bankası ve yüklenici firma yetkilileriyle görüşmeler sonucunda asrın projesi olarak nitelendirilen “büyük altyapı yenileme çalışması” projesinin ihalesini iptal etme kararı aldıklarını açıkladı.
Önceki dönem Yozgat Belediyesi'nce yapılan Büyük Altyapı Yenileme Çalışmalarının son durumu hakkında bilgiler veren Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, “Bu çalışma Yozgat'ta 'asrın projesi' olarak hemşehrilerimizin takdirine sunuldu. . Ben zaman zaman da söylüyorum Yozgat’a bu asrın projesi diye sunulan çalışma aslında Yozgat’ın başına asrın belasıdır. Bugüne kadar böyle bir şey bela edilmemişti. Bu derece bir şey bela edilmemişti. Yozgat’ın ve Yozgatlı hemşehrilerimizin başına bela edilen bir konu” şeklinde konuştu Geçtiğimiz dönem içerisinde Yozgat'ın değişik yerlerinde çok ciddi manada kazı çalışmaları yapıldı. Birçok yer delik deşik durumda bu proje sebebiyle. Geldiğimiz noktada da müteahhit hak edişinin yaklaşık yüzde 60'ını almış durumda. Ancak yapılan hattın çalışma oranı yüzde sıfır. Şu anda yeni hattan su verdiğimiz hiçbir yer yok. Bunun sebebi şu. Müteahhit üç tane depo yapılması gerekiyordu, depo inşaatları tamamlanmamış. İkincisi ana hatların depolara bağlantısı yok. Üçüncüsü hattaki boruların birbiriyle bağlantısı yok. Dördüncü konu da bu boruların abonelere, konutlara ve sokaklara bağlantısı yok. Yani gelişigüzel kazılmış. Biz göreve geldiğimiz günden bu tarafa İller Bankası yetkilileriyle üçü Yozgat'ta, biri de Ankara'da olmak üzere dört defa toplantı yaptık. Bu işi nasıl düzelteceğiz diye. Çünkü hakikaten içinden çıkılmaz bir noktada ve dün itibarıyla İller Bankası yetkilileriyle yeni bir toplantı daha yaptık. Müteahhit de bu toplantıya katıldı. Onu da dinledik ve müteahhidin bu işi bitirme imkanı olmadığını gördük. Bu işi bitirmeye yönelik enerjisi de yok, imkanı da yok. Dolayısıyla da ihaleyi iptal etme kararı aldık. Şimdi önümüzdeki bir, bir buçuk ay içerisinde müteahhit bu üç tane deponun inşaatını tamamlayacak, öyle anlaştık. Ve depo inşaatları tamamlandıktan sonra işin tasfiye sürecini başlatacağız ve yeni bir ihaleyle bu işi tamamlamaya çalışacağız” dedi.
Geçmiş dönemde çalışmaların belediye ve İller Bankası tarafından yeterince denetlenemediği için gelişigüzel bir şekilde ilerlediğini söyleyen Başkan Arslan, “Burada belediye geçmiş dönemde denetim ve vazifesini yeterince yapamamış. İller Bankası denetim ve kontrol vazifesini yeterince yapamamış. Müteahhit biraz da gelişigüzel çalışmış bu yüzden. Bunun getirdiği sorunları biz şimdi yaşıyoruz ve geldiğimiz noktada da iş tıkandı. Dün itibarıyla ihaleyi iptal etme kararı aldık ve yeni bir ihale yapmak suretiyle bu işi tamamlamaya çalışacağız. Şu ana kadar müteahhide ödenen miktar 9 milyon avro civarında geride de bir 8 milyon avro civarında kullanabileceğimiz bir kredi var. Bu krediyle işin tamamını tamamlayabilir miyiz bilmiyorum, yetmeyecek gibi gözüküyor. Ama biz bir yerden başlayacağız. Belediye imkanlarını da işin içerisine katmak suretiyle kendi elemanlarımızı da işin içerisine katmak suretiyle kısa sürede bu işi tamamlamaya çalışacağız” ifadelerine yer verdi.
Yozgat Belediye BaşkanıKazım Arslan, yaptığı açıklamada, projenin yüzde 60'ının tamamlandığı iddia edilmesine rağmen, yeni hattan su verilen hiçbir yer bulunmadığını söyledi. Başkan Arslan, "Müteahhit, işi bitirme imkanı olmadığını ve enerjisi kalmadığını belirtti. Bu nedenle ihaleyi iptal etme kararı aldık" dedi.
Önceki dönem belediyesi tarafından başlatılan projede, 250 kilometrelik içme suyu ve kanalizasyon hattının yenilenmesi hedefleniyordu. Ancak yapılan incelemelerde, hatların büyük bir kısmının birbirine bağlanmadığı, depolara bağlantıların yapılmadığı ve abonelere bağlanmadığı tespit edildi. Başkan Arslan, "Yozgat'ın tamamı adeta kazılmış durumda. Yeni bir ihale yaparak bu işi baştan almak zorunda kalacağız" diye konuştu.
Projenin yarım kalmasıyla Yozgat'ın birçok mahallesi adeta şantiye alanına döndü. Vatandaşlar, toz toprak içinde yaşamak zorunda kalırken, altyapı sorunları da devam ediyor. Başkan Arslan, vatandaşlardan sabır isteyerek, "Bu durumun sorumlusu biz değiliz. Ancak bu sorunu çözmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.
Değerli okurlar, Bir zamanların Yozgat valisi Turgut Başkaya Beyefendi, tek parti döneminde mülkiye müfettişi idi. Sonra Edirne valisi daha sonra da Samsun valisi oldu.
Daha sonra da Yozgat’a tayin oldu. Yozgat’ta vali iken Bayındırlık Müdürü bir gün önüne bir dosya koyar. “Bu ne dosyası” diye sorduğunda Bayındırlık Müdürü “Çekerek yolundaki köprülerin kati kabul dosyası efendim” der. Vali Bey “birde ben göreyim ondan sonra teminatlarını iade edelim” diye cevap verir. Bir gün çıkar Çekerek’e kadar gider bakar ki yollarda köprü diye bir şey yok. Çağırır Bayındırlık müdürünü “ben Çekerek’e kadar gidip yolları dolaştım ama bir tane köprü görmedim” der. Bayındırlık müdürü de “sayın valim müteahhit köprüleri yapmıştı ama sel götürmüş” diye cevap verince kızar “ bu nasıl iş, selin götürdüğü köprüleri yani olmayan köprülerimi teslim aldınız” diyerek ödeme yapılmasını reddeder. Bayındırlık müdürü de bunu Demokrat partiye iletince parti Turgut Bey’i rencide etmek için merkez valiliğine bile değil müsteşar yardımcılığına tayin ettirmişti.
Turgut Başkaya daha sonra Danıştay üyesi oldu ve o görevde iken vefat etti. Danıştay üyesi olup artık sabit bir görevle Ankara ya yerleşen Turgut Bey, Ankara da bir daire almak için Kırşehir de babadan kalan emlakini satmıştı. Rahmetli Turgut Başkaya da meşhur öğretmen Fazlı Bilecen’in öğrencisi idi. Yozgat’ta valilik yaptığı dönemde bayram namazlarından çıkınca önce Fazlı Bey’in elini öpmeye giderdi. Hâlbuki Fazlı Bey’in talebesi olan başka bir Yozgat valisi bayramlaşmak için şoförünü göndermiş, Fazlı Bey de şoförü kovmuştu. Bkz. https://www.yozgatgazetesi.com/a-kadir-capanoglu/bir-vali-82021.html (bu yazımı okumanızı isterim.)
11.07.2024
OKUR YORUMLARI
Ali
11.07.2024 08:43:22
Maalesef ülkeyi idare edenler görevlerini doğru yapmıyor. 😡
Ali
11.07.2024 08:43:22Maalesef ülkeyi idare edenler görevlerini doğru yapmıyor. 😡