Değerli okurlar, yaşadığım her gün şaşkınlıklar içinde yeni şeyler öğreniyorum. Örneğin  "ben kızımı vermem ama evlenmelerine izin veriyorum" diyerek dünürlerine daha işin başında kızına her zaman sahip çıkacağını vurgulayan feylezof marangoz Burhan Yazıcı'yı bu köşemde anlatmış ve hatta onu Kuran da adı geçen Habibin Neccar'a (marangoz) benzetmiştim.   

Volvo TIR kullananlar yardımlaşma platformunda tanıştığım Volvo TIR servisi sahibi Sayın Sebahattin Özcan'ın şu sözü de bende aynı etkiyi yaptı. "Âlim ile sohbet etmek lal-ü mercan, incidir; Cahil ile sohbet etmek günde bin can incitir " Yani şöyle diyordu Sebahattin Bey, "Bilgili biriyle sohbet etmek değerlidir, ancak cahil biriyle sohbet etmek can incitir sıkıntı yaratır." İşte Ömer Seyfettin'in her fırsatta tekrar ettiği "ilim başka, irfan başka; âlim başka, arif başka" diye vurguladığı da buydu

Sebahattin Bey bu özlü sözü nerede hangi kitapta okudu? Affına sığınarak sordum. Dedi ki; "bu sözler bana ait değil, bir yerde de okumadım sağ olsun irfan sahibi bir dost Alaaddin Kendier arkadaş benim için yazmış kendisine çok teşekkür ettim sizinde hoşunuza gitmesi beni ayrıca mutlu etti sağ olun."

Sebahattin Bey Volvo araçlarının servis sahibi, yani servisine getirilen Volvo marka tırların onarımlarını ve ayarlarını yapıyor ama Asya Avrupa ve Anadolu'muzun yollarında aracı arıza yapan TIR sürücülerine de uzaktan yardımcı oluyor. Doğru arıza teşhisleri ve önerileri ile onların yolda kalmalarını önlüyor. Bu yüzen çok sevilen, takdir edilen ve TIR sürücülerinden hayır dua alan bir insan.

Daha önce de Facebook da yazmıştım. Televizyonda üç aşağı beş yukarı birbirinin aynı dizilerden bıkınca televizyonun Youtube kanalında TIR sürücülerinin çekicilerine misafir oluyor onlarla birlikte seyahat ediyoruz. Örneğin size "Karpat dağlarında kar yolu kapattı Mert Kaptan Yollarda" videosunu tavsiye ederim. Hoşunuza giderse başkalarını siz bulursunuz.

Âlim ile sohbet etmek lal-ü mercan, incidir; Cahil ile sohbet etmek günde bin can incitir. sözü için İnternette de baktım. Bu sözün kaynağı belli değil. Bir Türk atasözü diye yazılmış. Sonra cehalet üzerine söylenen sözleri araştırdım. Ünlülerin, ünsüzlerin cehalet üzerine söylediği çok söz varmış meğer.  Beğendiklerimden bazılarını aşağıda listeledim.

Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalâlettir. -Atatürk

Cehalet yenilmesi gereken en büyük düşmandır. Atatürk

Cahillik aklın gecesidir, ama aysız ve yıldızsız bir gece. - Konfüçyus

Cahile verme sırrını sır elden gider. - Kul Nesimi

Cehalet gönüllü talihsizliktir. - De Segur

Kimsenin cahilliğini yüzüne vurma. Bil ki insanları en çok kızdıran ve gücendiren, cahilliklerinin yüzlerine vurulmasıdır. - Ali Fuad Başgil

Cahillik hiç ayıplanacak bir şey değildir hatta cahil tutarlıdır kendi içinde. Kötü olan yarı cahillerdir. - İlber Ortaylı

Cahil olanların merhameti ve lütfu azdır. - Mevlâna

En büyük cezaevi cahil bir insanın kafasının içidir. - Montaigne

Cahilin cahilliğini kanıtlamak kolaydır fakat ona itiraf ettirmek güçtür. Hz. Ali

Cehalet her zaman kendisine hayran olmaya hazırdır. Sache Guitry

Cehalet öyle bir binektir ki üzerine binen zelil olur arkadaşlık yapan yolunu kaybeder. Hz. Osman

Cahil insanlar davul gibidir. Sesi çok çıkar ama içi boştur. Sadi Şirazi

Cahil kimsenin yanında kitap gibi sessiz ol. - Mevlana

Cahil insanı, gül ise de koklama. Âşık Veysel Şatıroğlu

Ayrıca şunları da buldum:

Bilim cesaret verir, cehalet ise küstahlık. ...

Cehalet, ayrıcalıklı sınıfın ustaca kullandığı bir silahtır. ...

Öğrenmek pahalıdır; ama cehalet çok daha pahalı.

 

İslam bilgini Şeyh Edebali'nin ruhunu da şad edelim.

Cahil ile dost olma ilim bilmez, irfan bilmez, söz bilmez, üzülürsün
Saygısızla dost olma usul bilmez, adap bilmez, sinir bilmez, üzülürsün
Açgözlü ile dost olma ikram bilmez, kural bilmez, doymak bilmez, üzülürsün
Kibirliyle dost olma hal bilmez, ahval bilmez, gönül bilmez, üzülürsün (bunu yakın günlerde yaşayarak öğrendik).
 

1974 Kıbrıs Barış Harekâtında Gaziantep'den trene bindirdiğimiz birliklerimizin askerleri istasyonda kendilerini uğurlamaya gelen vatandaşlara el sallayıp "haydi Kıbrıs' bir iki" diyerek minibüs çığırtkanlığı yapıyorlardı. O zaman anladım ki" cesaret de cehaletten geliyor".

Peki 1974 den bu yana biz ne yaptık? Dağdaki çobanla benim oyum eşit olur mu diye soran Aysun Kayacı'yı önce çok bilgili basınımız sonra da necip milletimiz aforoz etti. Bununla da kalmadık,  cehaleti öven profesörlere üniversitelerimizde kürsüler verdik sonra da rektör yaptık. Son günlerde de hilafet bayrakları açarak ortalıkta dolaşan ve ne olduğunu bilmediği hilafet, şeriat özlemi içinde olan bir takım insanlar görüyoruz. Evet, cahil bunu nerden bilsin. O kulağına üflenenleri yapıyor.

Ömer Hayyam 800 yıl önce ne güzel söylemiş;

Kör cehalet çirkefleştirir insanları/ Suskunluğum asaletimdendir.

Dünya, üç beş bilgisizin elinde /Sanırlar ki tüm bilgiler kendilerinde

Sen sofusun hep dinden dem vurursun/Bana da sapık dinsiz der durursun

Peki, ben ne görünüyorsam O'yum/ Ya sen ne görünüyorsan o' musun?

 

Değerli okurlar, din esasına dayanarak kurulan birlikler içindeki insanlar, eninde sonunda bir çıkmaza düşmek tehlikesindedirler. Zamanla savundukları dini inkâr ederek yalnız dil ya da kavim üzerine kurulmuş gruplaşmalara doğru da gidebilirler. Nitekim Abdulhamid devrinde ortaya çıkan ve Türkler, Araplar, Arnavutlar gibi tarihsel, kültürel, vs. özelliklere sahip grupların Müslüman kavimleri, Osmanlı birliğini inkâr etmemekle birlikte din ötesinde bazı yeni gruplaşmalara gittikleri görülmüştür. Bizde, büyüklerimizden şunu öğrenmiştik. "Cahillerle dost olma , aptallarla tartışma."

Yazımızı ünlü şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un insanın içini burkan o ünlü sözüyle bitirelim. "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. Sayın Sebahattin Özcan'ın"Âlim ile sohbet etmek lal-ü mercan, incidir; Cahil ile sohbet etmek günde bin can incitir " özlü sözü bizi nereden nereye getirdi.  Cahil dostlarınız olacağına alim düşmanlarınız olsun.

 

OKUR YORUMLARI
AHMET KAPANCI
26.02.2024 07:06:06

Bugünkü “Cehalet” başlıklı yazınızı beğendim, güzel toplamışsınız, sağa sola kaydedip sonrasında bir araya getirmek bile ayrı bir çaba gerektiriyor, bu günlerdeki kafamla böyle bir yazıyı sadece “toplamak” için en az yarım gün bana yetmezdi, tebrik edip yazının kurgusu için teşekkür ediyorum…

Ali
25.02.2024 09:14:17

Tebrikler

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ