A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

DRONE SÜRÜLERİ SAVAŞLARDA

Değerli okurlar, bir televizyon kanalımızın bayan savaş muhabiri gece Beyrut'tan haber ve görüntü iletirken bir ara konuşmasını keserek havadaki drone uğultusunu dinlettirdi. Bizlerde televizyon başında bu sesi duyduk. Bunlar İsrail dronlarıymış ve 24 saat Beyrut semalarında uçuyorlarmış. Muhabirin dediğine göre hem istihbarat amaçlı hem de psikolojik baskı aracı olarak uçuruluyorlarmış.

Birkaç ay önce yayınlanan bir belgeye göre, Pentagon şu anda insansız hava aracı sürüleri oluşturmak için çalışıyor. Yeni bir drone savunma sistemi, herhangi bir silah olmadan çalışacak ve hedeflenen çarpma yoluyla düşman uçaklarını tamamen otomatik olarak devre dışı bırakacak şekilde tasarlanıyor. Silah taşıyan yüzlerce hatta binlerce yapay zeka destekli otonom drone'dan oluşan bir ağ.

Ukrayna'daki savaş, başıboş mühimmat olarak bilinen bir tür otomatik silahın kullanımını ön plana çıkardı. Bu cihazların tarihi, İsrailli bir askeri yüklenicinin Harpy olarak bilinen, yaklaşık iki saat boyunca havada kalabilen, yüzlerce kilometre boyunca düşman radar sistemlerini arayıp onlara saldıran bir insansız hava aracını tanıttığı 1989 yılına kadar uzanıyor.

Drone'lar büyük olasılıkla Çin'e yakın konumlandırılacak, böylece herhangi bir çatışma çıkması durumunda hızlı bir şekilde konuşlandırılacak ve Çin'in kendi sınırları boyunca inşa ettiği geniş gemi ve uçaksavar füze sistemleri ağını yok etmek veya en azından bozmak için görev yapacakmış.

Bu drone sürüsü, GPS sinyalleri ve iletişimler engellendiğinde bile çalışmaya devam edebilecek binlerce ucuz, otonom ve bazen ölümcül insansız hava aracının önümüzdeki bir veya iki yılda karşımıza çıkacağı anlamına geliyor.

İngilizlerde çarpma saldırıları için öldürücü drone’lar geliştiriyor. İngiltere, Ukrayna'ya 200 kilometre mesafenin üzerine çıkabilen yüzlerce yeni uzun menzilli dron sağlayacağını duyurdu.  İngiltere'nin, Ukrayna'ya yüzlerce hava savunma füzesi ve 200 kilometre mesafenin üzerinde menzile sahip yüzlerce yeni uzun menzilli saldırı dronu dahil daha fazla insansız hava sistemi tedarik edeceği kaydedildi.

 Pahalı ve karmaşık füzeleri boşa harcamamak için Monako, Birleşik Krallık ve Suudi Arabistan’da şubeleri bulunan Marss şirketi özel bir çözüm buldu. İnsansız önleme sistemi, (interceptor yani yol kesen) hedefe yönelik çarpma manevraları yoluyla düşman dronlarını düşürmek.

İngiltere merkezli The Guardian gazetesi, son yıllarda yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanan insansız hava araçlarını evrimini analiz etti. ABD, eski başkanlardan Barack Obama’nın göreve geldiği 2009 yılından bu yana insansız hava araçları (İHA) hedefli öldürme programının muazzam bir parçası olarak kullanıyor. Ancak drone savaşları sonraki süreçte dramatik bir evrim geçirdi. ABD’nin programı yaklaşık 12 milyon dolara mal olan pahalı Predator’lere dayanırken, son dönemde ise Türkiye, İran ve Çin tarafından üretilen çok daha ucuz dronlar öne çıkmaya başladı. Husilerin kullandığı Shahed isimli cihazlar yaklaşık 16 bin sterline mal olurken, İngiliz donanmasının onları savuşturmak için kullandığı Sea Viper füzeleri ise yakaşık 1 milyon sterline üretiliyor.

Interceptor-MR: Yaklaşık 80 santimetre uzunluğunda ve sekiz kilogram ağırlığında, dört elektrik motoruyla çalışan bir drone. Kanatlar dayanıklı titanyumdan yapılmış. Pruvadaki kamera ve çeşitli sensörler sayesinde beş kilometreye kadar mesafeden hedeflere ateş edilebiliyor. Azami hız 288 km/saattir. Maksimum uçuş yüksekliği 2000 metredir.

Interceptor-SR:  Interceptor-MR nin daha küçük bir versiyonu. Yalnızca 1,5 kilogram ağırlığında olmasına rağmen yine de 500 metreye kadar uçuş yüksekliğine ve 216 km/saat hıza sahip. Teknoloji geliştikçe tehlikeler de artıyor.

Genellikle sembolik saldırılarda tercih edilen İHA’lar, ekonomik altyapıya zarar vermede ve konvansiyonel silahlarla birlikte kullanıldıklarında daha etkili oluyorlar. Örneğin 2019’da Suudi Arabistan'da petrol işleme tesislerine yapılan bir insansız hava aracı ve füze saldırısı ülkedeki petrol üretimini geçici olarak yarıya indirdirmişti.

1970 li yıllarda bir haber okumuştum. "İnsanlık sağlık için harcadığı bir liraya karşılık savaş için yirmi lira harcıyor."

OKUR YORUMLARI
Alim Gürerk
10.10.2024 04:31:59

Sayın Çapanoğlu, eski bir asker olarak, savaşın, kinin, nefretin ve öfkenin olmadığı, barış ve huzur içinde günler dilerim. Saygılarımla,

Behrouz
09.10.2024 07:42:52

Çok detaylı bir bilgi. Teşekkürler

Ali Dinç
09.10.2024 07:08:17

👍👍

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ