A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

PARA YOK, İŞ YOK İNSANLAR NE YAPACAĞINI BİLMİYOR

Değerli okuyucular, Fransız haber ajansı AFP, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıldönümü dolayısıyla, afet bölgesindeki durumu ele alan bir haber yayımladı. Depremzedelerin, afet bölgesinde ciddi bir geçim sıkıntısı yaşandığını yazıyor. Haberde, "Olayın üzerinden bir yıl geçti ve deprem riski altındaki ülkenin geri kalanı bir sonraki büyük sarsıntıyı korku içinde beklerken, çoğu konteynır kentlerde yaşayan yüz binlerce kişi yerinden edilmiş durumda" ifadelerine yer verilmiş.
AFP, afetzedelerin büyük bir belirsizlikle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor. Kahramanmaraş'tan 70 yaşındaki Kadir Yenicel, "Para yok, iş yok. Normale dönmekten çok uzağız. İnsanlar ne yapacağını bilmiyor" dedi.
Türk Tabipleri Birliği, depremin büyük yıkıma yol açtığı Hatay'da, 5 yaş altı çocukların beslenme durumlarını araştırmış. Rapora göre, araştırmaya katılan ailelerin sadece üçte birinin gıdaya düzenli erişimi olduğu, yetersiz beslenen 5 yaş altı çocuklarda bodurluk ve zayıflık görülme oranının arttığına dikkat çekiliyor
 Büyük yıkımın üzerinden bir yıl geçmesine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, arama kurtarma çalışmalarının çok yavaş ve etkisiz kaldığına yönelik eleştirilere yanıt olarak verdiği cevapta afet bölgesinde bir yıl içinde 650 bin konut yapma sözü vermesine rağmen Türkiye'nin yeni bir depreme daha hazırlıklı hale getirilmediği de yazmış.
Basının yazdığına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 6 Şubatta depremlerin 1'inci yılında depremden zarar gören illeri ziyaret ederek, ziyaretlerinde bölgede devam eden çalışmaları inceleyerek, tamamlanan deprem konutlarının teslimini yapması bekleniyormuş. Bu kapsamda, hafta sonu Hatay ve Gaziantep'e gidecek Erdoğan, hafta içi Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman,  Elazığ illerine ziyaret gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, depremden etkilenen diğer illeri de ilerleyen günlerde ziyaret edecekmiş. 
Başka bir haberde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) marttaki raporuna da yer verildi. Raporda, depremlerin hasarının 5 yıl içinde telafi edilebileceği, bunun da söz konusu dönemde 150 milyar dolarlık maliyet yaratacağı öngörülmüştür.
"65 saniyelik kâbus" diye nitelenen depremlerde 11 ilin ciddi hasar aldığı ve en az 50 bin kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Murat Kurum 130 bin kişinin öldüğünü itiraf etti ama bölgede kamet edenler ölü sayısının 200- 250 bin civarında olabileceğini iddia ediyorlar. 
AFAD'ın burada canlı yok iş makinelerini bize verin dediği yerde Zonguldak maden işçilerinin hayır vermeyeceğiz burada canlılar var diyerek 6 canın kurtarıldığı rezaletler yaşandı. 
Uşak’ta yaşayan sağlık görevlisi Mahmut Karadağ, deprem felaketinden hemen sonra gönüllü olarak gittiği Hatay'da depremin 3. günü gecesi gönüllü arkadaşları ile Akdeniz Mahallesi’nde bir enkaza doğru ilerlerken Özel Doğu Akdeniz Hastanesi’ni gördü. Bina ayaktaydı. Kapının önünde bir kişi vardı. Bu kişi hastanenin temizlik çalışanıydı ve kontrol etmek için hastaneye gelmişti. Hastaların ölüme terk edildiğini, hiçbir yetkili ve görevlinin olmadığını, yoğun bakımdaki bir hastanın halen yaşadığını söyledi. Mahmut Karadağ ve arkadaşları hastaneye girip ikinci kattaki yoğun bakım bölümüne çıktı ve dehşete düştüler. Karanlık ve soğukta inleme sesi geliyordu. Hasta yataklarındaki insanların nabızlarını kontrol ettiler. Biri kadın 5 hasta hayatını kaybetmişti. 3 hasta ise halen yaşıyordu. Mahmut Karadağ gördükleri karşısında şoke olduklarını anlatıyor.
İndependent'in haberine göre Özel Defne Hastanesi’nde Ameliyathaneler ve yoğun bakım ünitelerinin yapımında çalışan Serkan Ayten, 6 Şubat depremleri sırasında büyük hasar gören Hatay Antakya’daki Özel Defne Hastanesi yoğun bakımında biri bebek 14 hastanın ölüme terk edildiğini, tesadüfen girdikleri hastaneden yaşama tutunabilen 5’ini kurtarabildiklerini söylüyor 
Yoldan geçerken bir yaşlı adamın “Hastanede insanlar var” demesi üzerine gönüllü ekiple kapısı yıkılmış binaya tırmanarak girdiklerini Bunu nasıl tesadüfen öğrendik, bu nasıl olur. Aklım almıyor. Ölüme terk edilmiş hastaları Saat 15.00 sıralarında bulduklarını iki saat sonra onları binadan çıkaracak bir vincin gelmesiyle hastaları yataklarıyla bağlayarak vinçle binadan çıkardıklarını hastaların ambulanslarla hastaneye götürüldüğünü anlatıyor. 
Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesindeki Hayrullah Mahallesi'nin muhtarı Ali Karatosun, "Burada kayıtlı 3 bin 700 seçmen vardı. Sadece 1300'ü sağ kaldı" dedi.
Medeniyetler beşiği konumundaki Hatay'ın Antakya ilçesinin de depremde yerle bir olduğunun hatırlatıldığı başka bir haberde, bölgede 1,7 milyon kişiden sadece 250 bininin ilde kaldığı yazıldı. Depremde kızını, eşini ve onlarca akrabasını kaybeden 41 yaşındaki Mevlüde Aydın ise "Hatay'ımız yok oldu. Tamamen silindi gitti" dedi.
Değerli okurlar, Türkiye'de gündem o kadar hızlı değişiyor ki yandaş olmayan basın bile deprem bölgesinden yeteri kadar bilgi belge fotoğraf yayımlayamıyor. Dronlarla çekilen fotoğraflarda sanki 2. Dünya savaşının yerle bir olan şehirlerini görüyoruz. 
Ve depremin bilançosu: 53 bin 537 kayıp, 107 bin 213 yaralı. 35. bin 355 bina yıkıldı,300 bin bina hasarlı. 14 milyon insan doğrudan etkilendi. 2 milyon insan barınma sorunu yaşıyor. 5 milyon insan göç etti. 658 bin çalışan işçi işini kaybetti Deprem konutları teslim edilmedi. Hala çadır ve konteynırda yaşayan var. Deprem vergileri, toplanan bağışlar nerede ve tekbir kamu yöneticisi yargılanmadı.
OKUR YORUMLARI
Oğuz karlı
03.02.2024 16:14:56

Tespitleriniz çok yerinde.

Rauf Aktolga
03.02.2024 15:23:31

Depremzede illerde, Kılıçdaroğlu evlerini "bedava yapacağım" demesine rağmen, AKP büyük oy farkıyla seçimleri bu insanlardan aldı. Yırtındık, bu yıkılmış evlere Suriyeliler kaydedilmiş diye MUHLEFET o sırada derin bir uykuya dalmıştı. Olan bitenden habersiz bizler ise seçimi %60 veya 70 ile kazandığımızı sanıyorduk. Vehbinin kerrakesi sonradan belli oldu ama Hakem düdüğü çalmış ve maçı bitirmişti.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ