A.Kadir ÇAPANOĞLU

A'DAN Z'YE

YOZGATLI AKADEMİSYEN UĞUR KÖKTÜRK (1940 - 06.08.2023)

Değerli okurlar hep yazdım hep söylerim. Gerek ortaokul gerek liselerde okulda görev yapan öğretmenler için bir pano yapılmalı. Bu panoda öğretmenlerin özgeçmişleri yazılmalı ki öğrenci öğretmenini iyi tanısın. Hangi okullarda çalışmış, hangi başarılara imza atmış, hangi, makaleleri, şiirleri, tabloları, yontuları ödül almış, kitapları basılmış yayımlanmış.

Bir şehrin yetiştirdiği ülkeye kazandırdığı değerler içinde aynı şeyleri düşünürüm.

Akademisyen ve yazar Sayın Uğur Köktürk' de bunlardan birisiydi. Yozgat'ımızın yaşayan değerlerimizden emekli eğitimci, folklorcu,  araştırmacı, derlemeci ve yazar değerli dostum Muhsin Köktürk'ün de ağabeyiydi.  Muhsin Hocam, Uğur Bey'in vefatını duyururken şu kısa bilgiyi da eklemiş: 1940 yılında Yozgat'ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Yozgat’ta, yüksek öğrenimini ise İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesinde tamamladı.

Isıtma Tekniği’ne ilişkin iki ciltlik ünlü Rietschell çevirisini İ.T.Ü. Makine Fakültesinde asistan olarak çalıştığı dönemde daha henüz genç bir mühendisken 1968 yılında yayımlayabilmek şansına erişebildi, iklim tesisatı mühendisliği alanında yurt çapında tanınmasına yol açan ilk büyük atılımını bilimsel nitelikli olan bu mühendislik yapıtı oluşturdu.

Isıtma, havalandırma, iklimlendirme, sıhhi tesisat ve soğutma tekniği başta olmak üzere özellikle iklim tesisatı mühendisliği konularında derinleşmek istedi ve bilimsellikten asla ayrılmamak koşuluyla alışılmışın dışına çıkarak belki de ilk kez bir Türk mühendisi olarak bu alandaki evrensel nitelikli çalışmalara geniş çapta katkıda bulunmayı arzuladı. Bu nedenle Alarko Holding Anonim Şirketi’yle Uzel Makine Sanayii Anonim Şirketi gibi seçkin nitelikli endüstri kuruluşlarında yaptığı çalışmaları belli dönemlerde sınırlandırmak zorunda kaldı. Mezun olduğu kurum olan İstanbul Teknik Üniversitesinde bir öğretim görevlisi olarak çalışmayı yeğlemek suretiyle yaşamını adamayı öngördüğü çalışmalara zaman ayırabilmeyi başarabildi.

1968 yılından beri yayımladığı bilimsel nitelikli mühendislik kitapları sayısının 32’ ye yükselmiş olması, bu amacına ulaşmak için yaptığı çalışmaların kanıtıdır.

Evli olan, kendisi gibi mühendis unvanı taşıyan ikisi erkek, biri kız olmak üzere üç çocuğu olan yazar, üç de torun sahibidir.

Yapıtları:

Üniversite Öğrencileri İçin Bilgisayarlı Teknik Resim Öğretimi 1, 2

Doğal Gaz ve Gaz Yakıt Tesisatı Proje Hesapları

Isıtma Tekniği 1, 2

İklimlendirme ve Klimatoloji Tekniği 1, 2, 3, 4

İklimlendirme Tesisatı El Kitabı 1, 2

Kalorifer Tesisatı El Kitabı 1, 2

Klima Tesisatı Tekniği

Makine Mühendisinin El Kitabı 1, 2

Makine Mühendisliği El Kitabı 1, 2

Mühendislik Matematiği 1, 2

Sıhhi Tesisat El Kitabı 1, 2

Soğutma Tekniği 1, 2, 3, 4

Asansör Tesisleri

Kaldırma ve Taşıma Makineleri 1, 2

Pratik Havalandırma Tesisi Kılavuzu 1, 2

Pompalı Sıcak Su Isıtma Tesisleri

Değerli dostum Muhsin Köktürk'ü başsağlığı dileğim için aradığımda bana şu bilgileri aktardı. "Yozgat'ta bir evimiz vardı. Babamın vefatından sonra rahmetli ağabeyim iki üç yıl bu evde kaldı. Yozgat'ta kaldığı sürece Yozgatlı meşhur öğretmenlerden rahmetli Fazlı Bilecen gibi ağabeyimde her gün yürüyerek Çamlığa çıkar inerdi. Bu yüzden eski Yozgatlılar ondan bahsederken ismini hatırlayamazlarsa kim olduğunu anlatmak için Çamlığa çıkan adam diye tarif ederlerdi.

Ağabeyimin Fransızcası çok iyiydi. Fransızcasını geliştirmek için meşhur Şövalyeler Pardayanlar'ın 1500 lü yıllardaki maceralarını anlatan 10 ciltlik romanı almıştı. Sayfa sayfa Fransızcaya  çevirmişti. Çevirdiği her sayfayı yırtardı. O yırtmadan okuyayım çabası ile bende Pardayanlar romanının tamamını okumuştum.

 Ağabeyimle bütün ömrümüzde ancak 4-5 kere bir araya gelebildik. Kendini tamamen araştırmaya, ilmi çalışmalara vermiş müstesna bir akademisyendi."

OKUR YORUMLARI
Muhsin Köktürk
12.08.2023 15:59:56

Sayın Çapanoğlu, Ağabeyimle ilgili yazınız beni çok duygulandırdı. Her zamanki o sıcak üslubunuzla ne de güzel anlatmışsınız. Kaleminize sağlık. Teşekkürler.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ