YOZGAT DAHİL 18 İL’DE BÜYÜK OPERASYON..40 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA
Eskişehir merkezli aralarında Yozgat'ın da bulunduğu yürütülen operasyonda, sosyal medya reklamlarıyla yüksek kazanç vaadinde bulunarak 112 kişiyi dolandıran 40 şüpheli yakalandı.Şüphelilerin kurdukları paravan şirketler aracılığıyla 2,5 milyar lira haksız kazanç sağladıkları ortaya çıktı.
Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından başlatılan operasyonda, Eskişehir merkezli olmak üzere Adana, Ağrı, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bursa, Giresun, Hatay, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Malatya, Mersin, Osmaniye, Tekirdağ, Uşak ve Yozgat dahil 18 ilde eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Operasyonlarda sosyal medya üzerinden “yüksek kazanç, forex kazanç, yatırım temsilcisi” gibi başlıklarla reklam vererek insanları dolandıran şebeke çökertildi.
Yapılan soruşturmada, şüphelilerin farklı şehirlerde 23 adet paravan şirket kurarak insanları yanıltıcı paylaşımlar ve sahte web sitelerine yönlendirdikleri belirlendi. Şüpheliler, 2023-2024 yılları arasında 111 olayda 112 kişiyi dolandırarak, yaklaşık 2,5 milyar lira haksız kazanç elde etti. Eskişehir Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, operasyon sürecinde şüphelilerin banka hesap hareketlerini inceledi ve büyük çapta işlem hacmine ulaşıldığını tespit etti.
Operasyonlar kapsamında dikkat çeken bir detay, iki şüphelinin yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalanması oldu. Bir şüpheli Gürcistan'a, diğeri ise Yunanistan'a kaçmak üzereyken güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Aynı operasyonda birçok şüphelinin de dijital materyallerine, başka şahıslara ait banka ve kredi kartlarına, kullanıma hazır sim kartlarına el konuldu.
Operasyon kapsamında yakalanan 40 şüpheliden 24'ü Eskişehir'e getirilerek emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Diğer şüphelilerin ise gözaltına alındıkları illerde adliyeye sevk edildikleri öğrenildi. Soruşturmanın genişletilerek devam ettiği ve şüphelilerin bağlantılı olduğu yeni dolandırıcılık vakalarının da incelendiği bildirildi.
Şüphelilerin, özellikle sosyal medya platformlarında verdikleri reklamlar ve yanıltıcı ilanlarla vatandaşları tuzağa düşürdükleri, sahte yatırım fırsatları sundukları ve insanları sahte web sitelerine yönlendirerek para transferleri gerçekleştirdikleri ortaya çıktı. Uzmanlar, vatandaşları bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmaları ve resmi olmayan kaynaklardan yapılan yatırım tekliflerine karşı tedbirli davranmaları konusunda uyarıyor.