Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’nin ‘Medya, Kültür / Sanat ve Turizm Buluşmaları’ için Konya’daydık. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşen buluşmada Konya, kültür, sanat ve düne / bugüne dair önemli mesajlar verildi
KSMD Başkanı İbrahim Gökdemir
‘Medya, Kültür / Sanat ve Turizm Buluşmaları’nın eksilmeyeni olarak, etkinliğin milli sunucusu vasfı kazanan İbrahim Eksilmez, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir’i kürsüye çağırınca, üç yıldır süren bu etkinliğin, “Anadolu’nun keşfedilmeyi bekleyen tarihi ve kültürel değerlerini medya yoluyla kamuoyuna ve gelecek nesillere aktarmayı” amaçladığını bir kez daha hatırladık. Başkan’ın, dijital çağın ‘Z’ kuşağıyla ilgili tespitleri ve Türkiye’nin değerlerinin onlara da anlatılması gereği yerinde bir söylem olarak kayda geçti. Gökdemir, ‘buluşmalar’ın Adana, Muğla ve Kastamonu ile devam edeceğini söyledi.
Konya Gazeteci Erhan Dargeçit
Sonra, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve Anadolu’da Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Dargeçit geldi kürsüye. 2020 yılından buyana devam eden etkinliğin faydasını bizzat gördüğünü söylemesi önemliydi. Dargeçit, “Katıldığım etkinlikler sayesinde bilmediğim pek çok şeyi öğrendim.” dedi.
Biz de kendisinden çok önemli bir şey öğrendik. Dedi ki:
-Konyalılar Gonya’ya ‘huzur şehri’ der. Şu anda Hazreti Pir’in, Hazreti Mevlana’nın huzurundayız. ‘Huzur’da iftar açma zevkini yaşıyoruz.
Başkan Vekili Lokman Koyuncuoğlu
Ardından, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili ve Yeni Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu konuştu.
“Konya’nın ziyaret için tercih ediliyor olması bizi mutlu kılıyor.” dedi ama ‘hayatı coğrafyamızda yaşamak’ vurgusunu da boşuna yapmadı.
Çünkü Konya yaşanası bir şehir…
Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay diyormuş ki:
-Konya mevsimi olmayan şehir. Dört mevsim turizm şehri.
‘Z’ kuşağının hayatı ‘sanal’ sandığını, hayatın gerçekliğini anlatmamız gerektiğini söylemesi de bir görev hatırlatması bakımından önemliydi.
Müdür Yardımcısı Mehmet Yünden
Kürsüye son olarak gelen Konya İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Yünden ise uzun süreden beri Bakanlık bünyesinde görev yaptığını hatırlattıktan sonra, özellikle turizm konusunda basının önemini bildiğini belirtti.
Konya’nın ‘literatüre uygun’ bir şehir olduğunu söylemesi ve “10 bin yıldır şehir, 10 bin yıldır insan” sloganını hatırlatması, bu sloganın kapsadığı geniş zaman / zemin gerçeğine sahip şehirlerin kısa süre içinde kolay anlatılamadığına işaret içindi. Basının görevi bu zorluğu kolaylaştırmaktı ve bizler de bunun için o salondaydık.
Konya’nın nüfusunun iki katı turist ağırladığını, yani, yılda 3.5 milyon kişinin şehri ziyaret ettiğini aktarması çok önemliydi elbette ama Mehmet Yünden’in şu sözleri de şehir adına dünya çapında bir farklılık, bir özellik olarak öne çıktı:
-18 yıldır Mistik Müzik Festivali düzenliyoruz. Ülkemizde az biliniyor ama dünya çapında tanınıyor. İsrail ve Tunus da bizimkine benzer festivaller düzenliyor. “Konya gibi olmak istiyoruz” diyorlar.