1970’li yıllardı. Merhum dedem Hasan Haydar Erkılıç, namı diğer Sağır Haydar, yazılıp eline tutuşturulan adresi cebine koyarak Gökçekışla’dan yola çıkar, Yozgat’tan otobüse biner, Ankara’da iner, elindeki adresi ona/buna gösterip sorarak, Başkentin ücra köşelerinden Ufuktepe’deki gecekondumuzu bulurdu. Bu iş onun bir gününü alırdı.
Dedemin de çoğu insan gibi acelesi yoktu! Yozgat’tan Ankara’ya 200 kilometrelik yolu 5-6 saatte, otobüs arıza yapmışsa 7-8 saatte gitmek sorun değildi!
Bugün insanlar, tercih ettiği vasıtaya göre bu süre içinde ülke hatta kıta değiştiriyor.
Yozgatlı hıza alıştı
Herkes gibi Yozgatlıların da hayatı hızlandı.
Evlerin önüne çekilen lüks otomobiller, yüksek hızlı tren ve havaalanı projeleriyle en azından hayalde/düşte hızına hız katan Yozgatlı, çağın nimetlerinden faydalanmak için gün sayarken, beklenen gün geciktikçe gecikiyor.
Çünkü duydum ki YHT’nin açılışı 7. kez ertelenmiş.
Rötar sadece tren ya da uçak seferlerinde olmuyormuş; projelerde de rötar yaşanabiliyormuş.
Konya’yı kıskanmak!
Bir dostumla sohbet ederken bu ertelemeden söz edip “Konya’yı kıskanmamak elde değil” deyince sordum, neden?
-Neden olacak, Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren Hattının temeli atıldı, takır takır yapıldı, 4-5 yılda hizmete açıldı, tıkır tıkır işlemeye başladı. Bizimki ise yılan hikayesine döndü…
Yazıya başlamadan önce bir araştırayım dedim. Dostumun dedikleri doğruydu.
Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren Hattı 4 yıl 8 ayda tamamlanmış. Bu sürenin 4 yılı yapım, 8 ayı da test sürüşleriyle geçmiş.
Yozgat kısmı uzun hikaye
Sivas’ı da doğrudan ilgilendiren Yozgat’ta durum nedir derseniz, onu da gazeteci ağabeyimiz Osman Hakan Kiracı’nın yazısından özetleyeyim:
30 Ocak 2021 tarihli, “Hızlı tren hikayesinde son sayfa” başlıklı yazısından:
“(…) Evet, netice itibariyle YHT, Yozgat’a rötarlı ve makas değiştirerek gelmekte. (…) 50 dakikalık Yozgat-Ankara yolu süresi muhtemelen 29 Ekime kadar yaklaşık 2 saat olacak.
Fazla değil,1 yıl sonra ise çağımızın demiryolu uçağı ile Yozgat’tan Ankara’ya 50 dakikada ve Yozgat’tan İstanbul’a da 4,5 saatte seyahat edilebilecek.”
Yazı, emeği geçenlere teşekkürden sonra, “Yozgatlı hemşehrilerimize şimdiden ‘hayırlı’ yolculuklar diliyorum.” diye bitiyor.
Osman ağabey ne bilsin treninin ‘rötar’ yapacağını!
Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4 Eylül'de hizmete açacağı duyurulan Ankara-Yozgat-Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinin açılışı 7. kez ertelendi.
Bakan yiyen hat oldu!
Konu parti içi değerlendirmelere ve basın yayın organlarına malzeme olurken düne dair yaşananlar da bir kez daha kaleme, kelama yansıdı. Mesela Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019’da yerel seçim mitingi için gittiği Sivas'ta halka hitap ederken, Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ın net biçimde uyarmıştı:
-Ulaştırma Bakanı da burada. İşi takip etmez, bitirmezse eyvallah, güle güle...
Bundan 7 ay sonra yine Sivas'ta bir başka programda Bakan Turhan’a, “Senden aldığım sözü buraya aktardım ona göre. Tamam, işi sıkı tutacağız. Artık top benden çıktı. Herhalde verdiği sözü yerine getirmezse biz ipi farklı çekeriz, ona göre” diye hitap etmesi boşuna değilmiş! Cumhurbaşkanı, Bakanı 29 Mart 2020’de görevden aldı. Böylece, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ilk bakan azline sahne olurken, bunda Yozgat ve Sivas etkisi büyüktü.
Konya’yı kıskanmakta haklılar!
Yazıya konu hat pek çok açıdan önemli. Hizmete açılınca ne olacak derseniz, şunlar olacak:
15 yıl önce başlanan ve bu güne kadar 10 milyar lira harcanan Ankara-Sivas hattıyla kara yoluyla ortalama 4, tren yoluyla 12 saat süren Sivas-Ankara seyahat süresi 2 saate, Ankara Yozgat arasını da 1 saate kadar düşecek.
Hattın tamamlanıp açılmasını bekleyenler Konya’yı kıskanmakta haksız mı?