YAZARIMIZ YUSUF ÖZCAN’A BAKÜ ÜNİVERSİTESİ’NDEN BÜYÜK ONUR
Azerbaycan medyasında adından ve eserlerinden sıklıkla bahsedilmekte ve Türk Dünyası hakkında kaleme aldığı şiirleriyle tanınmakta olan şairimize, son olarak Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Bibliyografya ve yayıncılık doçenti Şehlâ Tahirkızı tarafından yayımlanan “ÇAĞDAŞ EDEBİYATA BAKIŞ” isimli kitabında yer verildi.
2000 Yılından sonra günümüze kadar Bakü Devlet Üniversitesi Kütüphane ve Bilişim bilimleri fakültesinde öğretim görevlisi ve kürsü başkanı olan Doçent Şehlâ Tahirkızı, daha önce yayımladığı makalelerini bir araya getirerek oluşturduğu Çağdaş Edebiyata Bakış kitabının büyük bir bölümünü Yusuf Özcan’a ayırdı.
Şair kişiliğinin yanı sıra araştırmacı yönüne de vurgu yapılan kitapta, Özcan’ın yıllarca çalışarak hazırladığı Çopraşık Türkmen Ağıtları kitabının içeriği hakkında bilgiler de veriliyor.
İki devlet tek millet olgusunu sıklıkla vurgulayan ve zulme uğrayarak hayat hakkı gasp edilen Türkler ve işgal altındaki Türk illerini tema alan şiirlerinden övgüyle bahsedilen Yusuf Özcan, bu yaklaşımdan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Yusuf Özcan, Bakü Kütüphane Fakültesinden onur diploması ile mezun olarak aynı kurumda iş verilerek bilimsel çalışmalarına başlayan Doçent Şehla Tahirkızı tarafından değerlendirmeye alınmanın onurunu yaşadığını belirtti.
Aynı zamanda filoloji felsefe doktoru ve 2020 yılından bu yana Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Merkezî İlim Kütüphanesi’nde Bibliyografya Dairesi Başkanı olarak görev yapmakta olan, 21 kitabın yazarı, çeşitli konularda 17 kitabın geliştiricisi, 2 ders kitabı, 2 monografi yazarı, 6 konu programı, 1 metodoloji talimatı ve 140’dan fazla bilimsel makale yayını da bulunan Doçent Şehla Tahirkızı’nın son eserinde, kendisine verilen bu ayrıcalıklı bölümü, sanat hayatında aldığı en büyük ödüllerden biri olarak değerlendirdiğini söyledi.
Eğitimci Şair Yusuf Özcan, eserleriyle birlikte şahsî dünya görüşünün de kardeş devlet Azerbaycan’da kendi sahasında nitelikli ve söz sahibi bir bilim insanı tarafından konu edilmesini ve kitabına alınmasının önemine işaret eden yazarımız, “marifet iltifata tabidir” sözünün bir kez daha anlam kazandığını tüm benliğinde hissettiğini belirtti.
Ülkemizde de en az 20 üniversitenin edebiyat fakültelerinde tez konusu olarak, sanatı ve Türk Kültürüne katkısı incelenen Yusuf Özcan’ın yayınlanmış şiir kitaplarının yanı sıra ağıt, anı, öykü, masal ve destan incelemeleri de bulunuyor.