ANKARA-YOZGAT- SİVAS  HIZLI TREN HATTININ AÇILIŞI 7. KEZ ERTELENDİ

ANKARA-YOZGAT- SİVAS HIZLI TREN HATTININ AÇILIŞI 7. KEZ ERTELENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Eylül'de hizmete sunmaya hazırlandığı Ankara-Yozgat-Sivas  Yüksek Hızlı Tren projesinin hizmete açılışı 7.kez ertelendi.Gelişi ‘çoban’ın hikayesine dönen YHT’nin faaliyete geçirilememesi Kırıkkale,Yozgat ve Sivas’ta hem hayal kırıklığı,hem de büyük üzüntü yarattı.Ankara-Yozgat-Sivas hızlı tren projesinin ne zaman hizmete açılacağına ilişkin bir tarih verilemedi.

T24' ün haberine göre TCDD’nin fizibilite,etüd ve proje çaışmalarına 2006 yılında başladığı ve  temelini de  2008 yılında attığı  Ankara –Yozgat-Sivas  YHT hattının tamamlandığı gerekçesiyle Sivas Kongresi’nin yıldönümü olan 4 Eylül’de açılının yapılacağı kamuoyuna duyurulmuştu.Bugün planlanan tören, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da taslak programına girmişti.Açılışla ilgili olarak TCDD yetkilileri tarafından Yozgat,Kırıkkale ve Sivasta incelemeler ve hazırlıklar yapılmıştı.

KAZA RİSKİ UYARISI

Ancak açılışı altı kez ertelenen Ankara-Sivas YHT hattının resmi açılış töreni öncesinde tamamlanmadığına ve kaza riskinin bulunduğuna yönelik gerek muhalefet ve gerekse ilgili sendika tarafından birtakım  eleştiriler gündeme getirilmişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 4 Eylül’de hizmete sunulacağı açıklanan  Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın yüzde 20’sinin (yaklaşık 80 kilometre) eski konvansiyonel hattan oluşacağına dikkat çekmiş ve “Yapımı 15 yıldır yılan hikâyesine dönen, inşaat halindeyken güzergâhı değiştirilen ve bugüne kadar 6 kez açılış tarihi ilan edilen Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattı henüz tamamlanmadı. İktidarın; ‘açılış yaptık’ demek için yüzde 20’si tamamlanmayan hattı açması olası bir kazaya davetiye çıkarır” uyarısında bulundu.

BTS Genel Sekreteri İsmail Özdemir,de konuya ilişkin  trenin Kayaş-Balışeyh istasyonları arasını konvansiyonel hat (klasik tren hattı) üzerinden saatte 60 kilometre hızla gidebileceğini ve bunun da kaza riski oluşturacağını söyledi.

Özdemir, henüz tamamlanmamış hemzemin geçitlerin de riskli olduğunu ifade etti. İlgili uzmanların da uyarılarıyla Cumhurbaşkanının taslak programına da giren açılıştan son anda vazgeçildiği öğrenildi.

EN BÜYÜK PLANSIZLIK ÖRNEĞİ

Önceki gün Ankarada basına bir açıklama yapan CHP Genel Başkanı yardımcısı Ahmet Akın YHT konusunda iktidarı eleştirdi. Akın açıklamasında aynen şunları söyledi :

“Ankara-Sivas YHT; 15 yıl önce ihale edildi. 2008’de inşaat çalışmaları başladı. Bu zamana kadar bitmedi. İhaleye gerçek metrajlar üzerinden çıkılmaması ve projenin zemin-sontaj etütlerine dayalı olarak hazırlanmaması sonucu gecikmeler oldu. Yanlış planlama nedeniyle inşaat çalışmaları sürerken hattın güzergâhı büyük oranda değiştirildi. Bununla birlikte 10 bin 618 metre olan tünel boyutu dörde katlanarak 43 bin 742 metreye; 2 bin 730 metre olan viyadük boyutu da dörde katlanarak 11 bin 263 metreye çıktı. Bu hat; iktidarın en büyük plansızlık örneklerinden biri oldu.”

KRİZE DÖNÜŞMÜŞTÜ

Ankara-Sivas YHT hattı yıllardır bitirilemeyen ve  açılış törenleri de 6 kez ertelenen YHT projesi Ak Parti  içerisinde de krize dönüşmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında yerel seçim mitingi için Şubat ayında gittiği Sivas'ta halka hitap ederken "Ulaştırma Bakanı da burada. İşi takip etmez, bitirmezse eyvallah, güle güle" sözleriyle Bakan Cahit Turhan'a uyarıda bulunmuştu.

Mitingten 7 ay  sonra Erdoğan yine Sivas'ta katıldığı bir programda Turhan'a seslenerek, "Senden aldığım sözü buraya aktardım ona göre. Tamam, işi sıkı tutacağız. Artık top benden çıktı. Herhalde verdiği sözü yerine getirmezse biz ipi farklı çekeriz, ona göre" ifadesini kullanmıştı.

Erdoğan'ın 29 Mart 2020 tarihinde görevden aldığı Turhan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tarafından  ilk azledilen bakanı olmuştu.

ANKARA- YOZGAT  1 , ANKARA SİVAS  İSE 2 SAATE DÜŞECEKTİ

Yapımına bundan 15 yıl önce başlanan ve bu güne kadar 10 milyar lira harcanan  Ankara-Sivas hattıyla kara yoluyla ortalama 4, tren yoluyla 12 saat süren Sivas-Ankara seyahat süresi 2 saate,Ankara Yozgat arasını da 1 saate  kadar düşecek. Toplam 393 kilometre uzunlukta olan Ankara-Sivas YHT Projesi'nde tren elektrikli ve sinyalli olarak saatte 250 kilometre hızla işletilecek. ( Eray GÖRGÜLÜ- Erdem SEVGİ )

04/09/2021 14:56
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ