Bir çizgi film izlemiştim.
Bir evde yaramaz bir fare var. Buzdolabını açıp her gün içeri giriyor ve yiyebileceğinden fazlasını israf ediyor. Hane sahibi bayan bu fareyle baş edemeyince dışarıdan hizmet satın almaya kalkışıyor. Şirketin temsilcisi kendisine bir kedi satıyor. Kedi ile fare arasında bir koşuşturmaca başlıyor. Ama kedi öyle akıllı uslu bir şey değil. Kırıp döküyor her tarafı. Verdiği zarar fareninkinin on misli. Hane sahibi tekrar şirketi arayarak yardım istiyor. Temsilci bu sefer bir köpek öneriyor. Kedi ile köpek arasında başlıyor kovalamaca. Tavanda ki avizeye kadar kırıp döküyorlar. Tekrar yardım istiyor ev sahibi. Bu sefer kendisine köpeği yakalaması için bir aslan satıyorlar. Gerisi malum…
Niye anlattım bu hikâyeyi?
Bu işin tarımla ne alakası var?
Bir hastalık çıkmış bitkide… Adı ne olursa olsun. Yani bir çeşit virüs…
Müdahale yapılıyor. Bir ilaç geliştiriliyor. İlaç deniliyor adına da. Yani zehir…
Bu zehir bitkiye verildiğinde zararlı bakteri ölüyor.
Sonrası?
Yararlı bakteri de ölüyor. Bu sefer yararlı bakterinin mücadele ettiği başka bir bakteri fırsattan istifade edip çoğalmaya başlıyor. Ertesi yıl bunun için de bir zehir geliştiriliyor.
Bu durum zincirleme devam ediyor. Yani ortalama her yıl bir hastalık nüksediyor. Şimdi sıralamaya kalkışsam bir ürün, tohum aşamasından hasadına kadar üç günde bir ilaç yiyor. Suni gübreleri saymıyorum.
Fare, aslan oldu mu evin içinde?
Tarım ve Orman Bakanlığı destek veriyor mu vermiyor mu bilmiyorum. Tarım ve hayvancılık yayınları yapan birkaç televizyon var. Akşama kadar zehir reklamı yapıyor. Yaptıkları her programda çıkardıkları mühendislerin her iki kelimesinden biri “ilaç”.
Bir de şunu ifade ediyorlar. Çevrede doğal yollarla bu işi yapmaya çalışanlar hastalıkların yayılmasına sebep oluyorlarmış.
Şöyle bir; “Vah ki vah!” çekesin geliyor.
Oysa bu mücadele doğal yollarla da yapılabiliyor. Üstelik doğal yollarla yapılan mücadelenin maliyeti yok denecek kadar az.
Ya ilaçların maliyeti?
Bu ilaçların içinde bir tane yerli üretim yok.
İlaç, gübre ve mazota çalışan bir tarım sektörü var.
Peki, doğal tarım yapacak olursak… Ne olur?
Birkaç yıl verim düşer. Hepsi bu…
Nasıl başlanır bu işe?
İlaçları yasakladığında.