Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

“EKİN İDİM, OLDUM HARMAN!..”

Osmaniye Halk Bilimi Kültür Akademisi’nin Yaşar Kemal anısına düzenlediği şiir,öykü ve halk bilimi araştırma yarışması sonuçları açıklandı. “Bin Çiçekli Bahçe Yaşar Kemal” temalı yarışmaya ben de katıldım. Öykü ve halk bilimi araştırma alanlarında görücüye çıktı “Değirmen”le “Ağ Gelin”. Öykü dalında Değirmen yedinci oldu. Araştırmada Ağ Gelin üçüncü...Yani “Bin Çiçekli Bahçe Yaşar Kemal”den bir üçüncülük, bir yedincilik derdim.

Yaşar Kemal anısına düzenlenen böyle bir yarışmada dereceye girmek benim için büyük onur. Çok mutlu oldum. Gurur duydum. Sevincimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Önce “Bin Çiçekli Bahçe Yaşar Kemal” temasına değineyim. Bence “Bin Çiçekli Bahçe” tanımlaması Yaşar Kemal için yeterli değil. Keşke “Bin Bir Çiçekli Bahçe Yaşar Kemal” olsaydı. Diyeceksiniz ki “Ne fark eder? Ha bin, ha bin bir...”

Çok şey fark eder efendim. Bin, kesin bir sayıyı anlatır. Halbuki bin bir, öyle mi? Bin bir, bir çokluğun,belirsiz bir çokluğun ifadesidir. Belgisiz sıfattır. Bin Bir Gece Masalları’nı anımsayalım. O bitip tükenmeyen, geceler boyu süren masalları...Bin bir, bir sınırsızlığın anlatımı. Yaşar Kemal de halk kültürü alanında ozanlığı, yazarlığı, anlatıcılığıyla sınır tanımayan bir birikimin adamı. O yüzden “Bin Bir Çiçekli Bahçe”dir Yaşar Kemal.

O bahçeden iki gül derdim Değirmen’le, Ağ Gelin’le. Ne mutlu bana! Övünmek gibi oluyor ya, olsun bakalım. Ne olur beni hoş görün. Heyecanımı anlayışla karşılayın. Kınamayın beni. “Şu yaşın adamı çocuklar gibi seviniyor.” demeyin. Bakmayın siz yaşımın altmış beş olduğuna. İçimde bir yaramaz çocuk var. O çocuk beni bana bırakmıyor dostlar!

Değirmen, daha önce Öğretmen Dünyası’nda yayınlanmıştı. Yozgat Gazetesi’nde ,Edebiyat Defteri’nde de... Ağ Gelin’i de aynı kaynaklarda ilgilerinize sundum. Merak eden canlar , internet ortamında Yozgat Gazetesi’ne ve Edebiyat Defteri’ne bakabilirler. Oğulcuk’tan İnsan Manzaraları’nda hakeza bulabilirsiniz.

Ödül töreni 13 Haziran’da yapılmış. “Yapılmış” diyorum. Benim haberim olmadı. Kültür-Sanat-Edebiyat şöleni üç gün sürmüş. Üç gün süresince yurdun değişik yörelerinden gelen kültür- sanat insanları gönüllerince hoş vakit geçirmişler. Osmaniye Halk Bilimleri Kültür Akademisi Başkanı İbrahim Çenet beni iki kez aramış telefonla. Ulaşamamış. Ulaşamaması doğal. Çünkü bizim Oğulcuk’ta, hele bizim bahçede iletişim çok zor. Bazı noktalarda çekiyor telefon. Ordan ayrıldın mı sen sağ, ben selamet. Dış dünyayla bağlantın kesiliyor.

Ben katılamadım ödül törenine. Haliyle kültür-Sanat-Edebiyat şölenine. Çok isterdim doğrusu. Neyse kısmet değilmiş. Sağlık olsun. Bu yarışmada dereceye giren yapıtların bir kitapta toplanacağını söyledi İbrahim Çenet. Kitap hazırlığı başlamış bile. Kitap deyince benden duymuş olmayın da içinde “Ağ Gelin”in de yer aldığı “Bizim Köyden İnsan Manzaraları -1” geliyor. Baskı aşamasında. Bazı nedenlerle biraz geciktik. Sizden gizlim saklım yok. Sebep maddi sıkıntı be canım... Ödeme güçlüğü. Neyse bunları da aşacağız umudunu taşıyorum.

“Görelim Mevla neyler,neylerse güzel eyler...”deyip tevekkül edelim. Her şeyin güzel olacağına inanıyorum. Niyet hayır, akıbet hayırdır sevgili dostlar!

20.06.2015
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ