Birçok felaket yaşadı dünya. Ortalama yüzer yıllık arayla ve deprem gibi öncüsü, artçısıyla. Birçok insan hayatını kaybetti. Hastaneler boşaldı mezarlıklar doldu. Salgınların bazıları tarihin sayfalarına gömüldü. Bazıları hâlâ zihinlerde: cüzzam,çiçek, veba, kolera, kuş gribi, ebola, sars, delidana…
Şimdi başımızın derdi, ‘’Coronavirüs’’ Tam kapanmayla vaka sayısı ve ölümler düşüşe geçti. Ancak tedbirler devam etmezse, insanlar rehavete kapılmazsa olumlu gelişmeler devam eder. Aksi takdirde tekrar yükselişe geçer ve önlenemez hale gelir.
Uzmanlar, bu hastalığa yakalandıktan sonra, tedavi edilse de yüzde 25’inde ‘’Covid sonrası sendrom’’ görüldüğünü , aynı belirtilerin devam ettiğini ifade ediyor.Hem de uzun süre. Tek çare yakalanmamak. O da hızlı koşmak değil tabii. Maske+ Mesafe+ Hijyen.
KÜÇÜK ESNAF PERİŞAN
Hükümet ve yerel yönetimlerle ve STK’ların katkılarıyla esnaf rahatlatılmaya çalışılsa da 2020’de 24 bin 136 esnaf ( bir önceki yıla göre % 26.74 artışla) kepenk indirdi. TOBB’nin verilerine göre ise, 15 bin 366 şirket ( Artış % 16.44) kapanmak zorunda kaldı. Büyük şirketlerde kârını artıranlar da var ama küçük esnaf perişan.
İHTİYATLI NORMALLEŞME İSTİSMAR EDİLMEMELİ
01 Hazirandan itibaren Cumhurbaşkanlığı talimatları ve İçişleri Bakanlığının genelgeleriyle hem sokağa çıkma süreleri uzatıldı, hem de esnafa nefes alma fırsatı tanındı. Sokağa çıkma kısıtlaması 22.00-05.00 arasında uygulanacak. Yeme-içme yerleri, kahvehane, cafe ve çay bahçeleri Pazar hariç 07.00-21 arasında hizmet verebilecek. Sadece Cumartesi 22.00’den Pazartesi 05.00’e kadar tam kapanma uygulanacak.
Kapanma tedbirlerinin yanısıra aşılanan insan sayısının artması da, vaka sayısının azalmasına katkı sağladı. Yazıyı kaleme aldığımda, Bakanlığın son verilerine göre; 31 Mayıs 2021 itibariyle 219 bin 461 kovid-19 testi yapıldı. 6 bin 493 kişinin testi pozitif çıktı. 122 kişi hayatını kaybetti. Hasta sayısı 596, Ağır hasta bin 339. Toplamda iyileşme sayısı 5 milyon 114 bin 624. Test sayısı 54 milyon 139 bin 309’a ulaştı. Vaka sayısı 5 milyon 249 bin 404. Ölüm 47 bin 527. Buna göre, vaka sayısındaki düşüşle birlikte hastanelerdeki doluluk oranı azalarak, bir ferahlama görüldü.
STK’LARIN GENEL KURULLARI
STK’ların en büyük problemi genel kurul yasağı, kurallara uyma koşuluyla kalktı. Spor Kulüpleri 01 Haziran, diğer STK’lar 15 Haziran itibariyle genel kurullarını yapabilecek. Üniversiteler, 13 Eylül’den itibaren eğitim-öğretime başlayacak.
AMAN DİKKAT !
Bütün bu güzel gelişmeler hepimizi mutlu ediyor. Ancak, tedbirlerdeki biraz gevşeme, tabloyu tersine çevirebilir. Onun için normalleşme sürecinde istismardan kaçınmak tedbirlere daha çok sıkı sarılmak gerekir.
Bazı esnaf grubu ‘’Biz dersimizi aldık’’ diyor. Hadi bakalım göreceğiz…