Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Bu 'Tost' sandviç türü 'Tost' değil

Yozgat’ta 2024 yılı içerisinde küçük-büyük tasarruf sahibinin yüksek kazanç için onlein platformda  umudu olan  ve son günlerde de katılımcılarını deprasyona sokan bir  'TOST' mes’elesi var kentimizin gündeminde..
Şimdi diyeceksiniz Bu ‘TOST’ da neyin nesi?
Yozgat’ın finans çevrelerinde ve tasarruf sahiplerinin  gündeminde yer alan   ‘TOST’ sizin bildiğiniz SANDVİÇ türü TOST değil.
Bir tür ONLEİN kazanç platformu..Birden fazla KRİPTO para birimleriyle  ile alışveriş yapan, kimine göre Çin ,kimine göre de ABD merkezli PONZİ türü yeni bir ONLEİN saadet zinciri !
Şimdi gelelim ‘TOST’ meselesinin  Yozgat macerasına..
Adı 2024 yılının başlarında Yozgat’ta  parlayan  TOST onlein kazanç platformu internet aracılığıyla  tasarruf sahipleri  ve finans kullanıcıları arasında büyük ilgi görmüş ve hızla yayılmaya başlamıştı.
Bir TOST mudisinin verdiği bilgilere göre,örneğin TOST’a  100 dolar yatıran bir katılımcı ayda 110 dolar, 10 bin dolar yatıran bir katılımcı ise ayda yaklaşık 11 bin dolar kazanç elde ediyordu.
Rakamı büyük olan yatırımcıların kazançlarının daha büyük olduğu kulaktan kulağa yayılıyordu.
Kazancın sürekliliği  ve  yüksekliği  6-7  ayda TOST platformunda katılımcı patlamasına yol açıyordu.
TOST’ta parasını uzun vadede tutmak istemeyen yatırımcılar ana paralarını ya da aylık kazançlarını diledikleri zaman çekebiliyordu.2024 yılı içerisinde bu platforma karşı oluşan güven nedeniyle  Türkiyenin çeşitli illerinde, İç Anadoluda ve özellikle Yozgat’ta küçük- büyük tasarruf sahipleri TOST’a akın ediyor,hatta kimi evini-barkını ,kimi otomobilini-traktörünü,kimi bankalardan  edindiği kredilerini ,kimileri de varını yoğunu satıp tüm birikimlerini  TOST’A yatırırıyordu.Bu arada İlk 6 ay içerisinde yatırdıkları paranın kazancıyla da ev ya da araba alanların sayısının da giderek arttığı dilden dile dolaşıyordu.
Oysa,TOST katılımcılarının saadet zinciri çok fazla sürmedi ?
25 Eylül 2024’e tarihine gelindiğinde  yatırımcılar,TOST’tan paralarını ve karlarını alamamaya başlamışlardı.
Birden paniğe kapılan katılımcılar, haklı olarak  TOST’u ‘ Paralarımızı neden çekemiyoruz ‘ diye soru yağmuruna tuttular.
TOST yönetimi de  sosyal medya hesabından mudilerine şu yanıtı veriyordu:
“Çok sayıda para çekme işlemi nedeniyle ,para çekme sürecini mümkün olan en kısa sürede tamamlamanız gerekiyorsa ,lütfen hesap bakiyenizin yüzden yirmisinden fazlasını mümkün olan en kısa zamanda yatırın.
Tost finans departmanı ,yeni para yatıran kullanıcıların para çekme başvurularını incelemeye öncelik verecektir. Anlayışınız ve desteğiniz için teşekkür ederiz.”
TOST’un bu açıklaması katılımcılarını tatmin etmediği gibi şaşkına çevirmişti.
Çünki,katılımcılar sonuç itibariyle paralarını bu aşamada çekemiyorlardı.Talepleri de sürekli erteleniyordu. Paralarının sistemin uygulama yöneticileri tarafından kayıtlara geçirilmeden kullanıldığını  öğrenen ve olayın Onlein sistemde bir saadet  zinciri olduğunu farkeden TOST katılımcıları ister istemez  paniklemeye başladılar.
Evet,Yozgat’ta bugünlerde ilçeler dahil binlerce belki de onbinlerce  tasarruf sahibi kelimenin tam anlamıyla hayal kırıklığı yaşıyor.
Kentimizde bu arada  TOST mağduru  sayısı da merakla araştırılıyor.
Yozgat il genelinde  kimine göre 10 bin,kimine göre 20 bin,kimine göre de 50 bin TOST mağduru olduğu söyleniyor.
Ama,finans uzmanlarına göre,Yozgat’ta TOST mağdur sayısı en az 5 bin kişi..
TOST’ta batan paranın tahmini rakamları ise oldukça çelişkili ve şaşırtıcı.
Kimi 50 milyon ,kimi 100 milyon ,kimi 500 milyon hatta kimileri de 1 milyar dolarlardan bahsediyor..
Yine kentimizdeki finans uzmanlarının tahminlerine  göre ,Yozgat il genelinde TOST’a kaptırılan paranın asgari tutarı 5 milyon dolar..
Yani kaptırılan paranın asgarisi  5 milyon dolar ise 170 milyon Tl, 50 milyon dolar ise 1,7 milyar Tl.. Eğer,kaptırılan para daha da  fazlaysa hemşehrilerimiz o rakamları telaffuz etmek bile istemiyor
Sonuç itibariyle asgarisi de azamisi de  Yozgat ekonomisi açısından büyük kayıp..
Ve bu arada artan enflasyon ve hayat pahalılığından bunalıp ek gelir edinmek amacıyla tüm birikimlerini TOST’a yatıran  küçük tasarruf sahipleri arasında da  büyük bir travma yaşanmakta.
Yozgattaki TOST mağdurları şimdilerde  hem şaşkın,hem çok üzgün,hem de şokta..Paralarını nasıl kurtarabileceklerinin endişesi içerisinde WhatshApp sosyal medya platformlarında biraraya gelip hukuk mücadelesini başlatmak çabasında..
Mağdurların bir kısmı da Adliye yolunda hak  arayışında..
TOST mağdurları hukuk mücadelesi sonucunda paralarını geri alabileceklermidir?
Bilmiyoruz ama neticede  bugün ülkemizde  giderek yoğunlaşan  enflasyonun yol açtığı hayat pahalılığının ardından patlayan bu TOST vurgunu tasarruf sahibi hemşehrilerimize ekonomik yönden büyük bir darbe vurmuş bulunmaktadır.

TOST mağduru hemşehrilerimize geçmiş olsun.

30.9.2024

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ