GÜNDEM
Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli
Teşvik paketindeki adaletsizlik düzeltilmezse
Yozgat’ın tartışmasız en ciddi ve en önemli sorunlarından ‘biri hangisidir’ denilince öncelikle akla ne gelir?
Tabii ki işsizlik.. Yani, istihdam sorunu.
Yozgattaki sonu gelmeyen yoğun göçün en büyük nedeni de istihdam sorunu değil midir ?
Peki,işsizliği gidermenin,istihdam sorununu çözmenin yolu nedir ?
Yeni yatırımlar..Yeni kurulacak fabrikalar,işletmeler, atölyeler. Yani, yeni iş alanları..
Yeni iş alanlarını kimler kurmakta ?
Ya devlet, ya yöremizin esnafı, tüccarı, zengini, yastık altı sermayedarları, ya da dışarıdan gelecek özel sektör..
Devlet,Yozgat’ta istihdam alanları açıyor mu ?
Hayır. Aksine özelleştirme adı altında mevcutları elden çıkardı .
Peki,Yozgat’ta küçüklü – büyüklü sermayedarlarımız…
Bankalarda yaklaşık 750 milyon lira mevduatı, kontağını çevirmeyip kapısının önüne parkettiği 500-600 milyon liralık atıl otomobili ve kasasında da 1.5 milyar liralık kira gelirli gayrimenkul tapusu bulunan ölü yatırım sahibi hemşehrilerimiz..
Evet,bir başka deyişle Öteki Yozgat’ın gizli zenginleri..
Tasarruflarını istihdam alanlarında değerlendiriyorlar mı ?
Hayır.
Niçin?
İki nedenle..
Birincisi ,Yozgat’ta insanlar arasında maalesef ortaklık kültürü hala oluşmadığı için...
İkincisi de bizim insanımız kısmen genetik hasetlikleri yüzünden birbirine güvenmediği için.
Bir araya gelemiyorlar.
Biraraya gelenler de istisnalar hariç ortaklıklarını sürdüremiyorlar, ticaretin sonunu getiremiyorlar..
Sözün özü; Devlet Yozgat’ta istihdam kapılarını kapatırken Yozgat’ın her tür sermayedarı söylediğim nedenlerle birlikte işsiz gençlerimize iş kapıları açmıyorlar, açamıyorlar.
O zaman Yozgat’ın istihdam sorununu çözmede geriye hangi alternatif kalıyor?
Yozgat dışındaki büyük yatırımcıların Yozgata gelmesine olanak sağlamak gerekiyor.
Peki,bunun yolu ne ?
Yatırımcıyı geri kalmış yöreler arasında öncelikle Yozgat’ta yatırım yapmaya özendirecek teşvik alternatifleri getirmek.
Son teşvik yasasında durum ne ?
Vaziyet hayli kötü..
Bildiğiniz gibi, Yozgat teşvik paketinde Kayseri, Sivas, Çorum, Samsun ve G.Antep’le birlikte aynı kategoride ve 3.bölgede.
Ve ayrıca Trabzon, Malatya ve Rize doğu ve güneydoğu illeriyle birlikte teşvik paketinin 4.bölgesinde ve maalesef Yozgat bu kategoride değil.
Ve dahası,Yozgat’ta kurulu olan istihdam alanlarının çoğunluğunu tekstil fabrikaları oluşturmakta.
Ama, ne hazindir ki, tekstil gurubu yeni yasada Yozgat’ın teşvik kapsamındaki 21 sektör arasında yer almıyor.
Eğer,önümüzdeki zaman içerisinde tekstil fabrikalarının da Yozgat’tan göçürüldüğünü duyarsanız hiç şaşırmamak gerekir.
Şimdi size bir soru sormak istiyorum :
Mesela, siz bir büyük kentte sermayedar iş adamı olsanız yeni teşviklerden yararlanmak için hangi il’de yatırım yapmayı düşünürsünüz ?
Elbette,yatırımcıya en fazla avantajın sunulduğu 4.bölgeyi veya 3.bölgede Kayseri, Çorum veya Sivas’ta düşünürsünüz. Yozgat’ı tercih edermisiniz ?
Ak parti iktidara geldiğinden bu yana çıkardığı 3 teşvik pakette de Yozgat’a haksızlık yaptı.
Yozgat, teşvik yasasından geçmişte nasıl yararlandırılmıştı ve bugün nasıl yararlandırılabilirdi ?
Siyaseten söylemiyorum. AKP,Yozgat’ı teşvikten yararlandırmanın geçmişteki reçetesini kullanmadı.
Bunun en pozitif örneği Anavatan Partisinin 55. Hükümet döneminde yani benim il başkanlığını yaptığım dönemde gerçekleştirilmişti.
Doğu ve Güneydoğuda PKK terörünün en vahşi döneminde o bölgede işsizliği önlemek amacıyla ANAP koalisyon iktidarı 4325 sayılı OHAL teşvik yasasını hazırlamıştı.
O yasa Türkiye’de 81 il içerisinde PKK terörü gölgesindeki sadece ve sadece Doğu ve Güneydoğudaki 19 ili kapsıyordu.
Yasa çıkmadan önce Başbakan sayın Mesut Yılmaz’la görüşerek GSMH’da Yozgat’ınHakkari’den farkı olmadığını,Yozgat’ın da 4325 kapsamına alınması gerektiğini dilimizin döndüğünce anlatmıştık. Dönemin Başbakanı sayın Yılmaz’ı zor da olsa ikna etmiş ve o yasa taslağına “Bu kanun milli gelir’i 1500 doların altındaki illeri kapsayacaktır” maddesini eklettirerek Yozgat’ı Ordu il’i ile birlikte 4325’in içine girmesini başarmıştık.O dönem bu yasadan toplam 21 il yararlandırılmıştı.
Bundan 12 yıl öncesini hatırlayanlar gayet iyi bilirler. Yozgat’ın 4325 sayılı yasa kapsamına dahil edilmesi sonucu, Organize Sanayi Bölgesinde fabrikalar mantar gibi ortaya çıkmaya başlamıştı.Yozgat’ta fabrikalar artıyor,istihdam gelişiyor ve sanayileşme yolunda sevindirici adımlar atılıyordu.Ama ne var ki işte ,o emekleme aşamasında 2001 krizi patlayınca Yozgat, sanayileşme sürecinde ağır darbe ile karşı karşıya kaldı.
Ya kriz sonrası neler oldu ?
Sonra Ak Parti’nin milletvekili adayları, 3 Kasım seçimleri öncesinde kürsülerde “4325 sayılı teşvik yasasının süresini uzatacağız” diye Yozgatlı’ya söz verdi.
AKP,yine 2002 “Acil eylem planı”başlıklı seçim beyannamesinde 4325’i uzatacağına dair yazılı taahhütte de bulundu.
AKP, 3 Kasım’da iktidar oldu. Sözünde durmadı. Yozgat’ın istihdam sorununu mutlak surette çözecek olan 4325’in süresini uzatmadı.
Ardından önce 36 sonra da 48 ili kapsayan sulandırılmış teşvik yasalarını çıkarıp Yozgat’ın istihdam sorununu hızlandırdı. İstihdamı teşvik yerine Yozgat’tan göcü teşvik etmiş oldu.
Teşvik konusunda tüm olumsuz gelişmelere rağmen Yozgatlı yine umudunu korudu. Ama umutlar yine boş çıktı.
Başbakan sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın şimdilerde “Kalemiz” dediği Yozgat, yeni teşvik paketi nedeniyle ağır bir hayal kırıklığı depremini yaşadı.
Son seçimde sayın Erdoğan’ı lapa lapa yağan karın altında saatlerce bekleyen ve AK Partiye % 48 oyla yine büyük oy desteği veren Yozgatlı hemşehrilerimiz Tayyip beyden sanki ağır bir tokat yemiş gibi sarsıldı.
Ve Yozgat,teşvik konusunda bu aşamada umudunu alenen ve resmen yitirdi.
Sayın Başbakan yasa çıktıktan sonra gurupta yaptığı konuşmada Yozgat ve Yozgat gibi istihdam sorunu ağır illerin bölgesel ve sektörel kategoriye gruplandırılmasında ilk aşamada görülen haksızlıkları anlamış olmalı ki, ”Teşvik 2010’dan sonra yeniden düzenlenecek” demiş.
Bu açıklama Yozgatlı için yeni bir umut olur mu bilemem. Ancak, konumuzla örtüşecek size bir Nasrettin hoca hikayesi anlatarak yazımı bağlamak istiyorum.
¨ ¨ ¨
Nasrettin Hoca eşeğini kaybetmiş.
Aramadık yer bırakmamış.Ama nafile bir türlü bulamıyor.
Sonra köyün dışında aramaya koyulmuş.
Yolda kös kös giderken bir arkadaşıyla karşılaşmış.
Başlamışlar dertleşmeye:
-Hoca nereye
-Eşeğimi kaybettim.Onu arıyorum.
- Köyden çok uzaklaşmışsın. Nerde bulacaksın..Umudun var mı ?
- Gene de var. Bi de şu dağın arkasına bakacağım
-Ya bulamazsan hoca, ne edersin ?
- Ne edeceğim.Sen bak, o zaman benim ağıdıma... Yanar ağlarım döner ağlarım.
Bizim teşvik işi, Nasrettin Hoca’nın hikayesine nasıl da benziyor.
Eğer,Teşvik uygulaması düzeltilmezse..
Siz o zaman Yozgatlının ağıdına bakın.
bahadır
12.07.2009 07:37:00eğer bu milletvekilleri teşvik nedir,ne işe yarar anlayabilseler di son teşvik yasası böyle çıkmazdı.4325 sayılı yasa bunlar için çok iyi bi örnekti,sorsanız onlara 4325 yozgata ne getirdi onu da bilmezler.bu milletvekilleriyle ancak bu kadar olur,yozgatı iyiki 1.bölgeye koymadılar..boşuna yazıyorsunuz.saygılarımla.
YOZGATLI
09.07.2009 16:24:00Bu sorunları altında yatan tek gerçek var Osman bey yukarda zikrettiğiniz bir çok sebeple birlikte.
Bizim yozgat insanın egoistliği tek sebeb bu, niyemi gerek şimdiki dönemde, gerekse bundan önceki dönemlerde kaç tane bakan çıkardık milletvekili demiyorum bakın ne yaptılar yozgat için, yüksek tirajlı gazetelerde köşe işgal eden yazarlar, köşeleri son sürat dönmüş iş adamları, sanatçılar, bürokratlar, bilim adamları belki bunların isimlerini burada saysak herkes hayret edecek bu kişilerin yozgatlı olduğuna bu zevatlar bırakın yozgata hizmet etmeyi yozgatlı olduklarını bile saklıyorlar.
Böyle bir kafa yapısındaki ileri gelen insanlarla ALLAH aşkına ne yapılabilirki.
Bir toplumu geliştiren değiştiren yücelten önünü açan liderleridir. Bizim yozgat dan çıkmış yada çıkmasada kökü yozgatlı olan insanlara bakın hiç bir tenezzülü yok memleketine karşı. Hatta sanki yozgatlı olmaktan utanıyolar. Kendi ilçelerimiz bile yozgatlıyız demiyor dışarıda ilçesinin ismini ön plana çıkarıyo.
Burada bizlere düşen galiba özeleştiri; en tepeden en aşağısına, birbirimize karşı olan bu kini ve hasedi yenmemiz gerekiyor, ben bir esnaf çocuğuyum; yan yana iki dükkan, komşusuna gelen müşterisine yan gözle bakarmı, ama bizde var malesef. Eğer birisi geçmişi biraz dar gelirliyse ve bi zaman sonra işlerini düzeltip altına bir araba birde ev aldıysa bak bak işte bi zamanlar yiyecek ekmeği yoktu şimdi altında son model arabayla geziyor kabilinden kıskançlıklar, birde bizim insanımız bu bağlamda zenginini sevmez sahip çıkmaz nasıl kazandığıyla uğraşır, bırakın nasıl kazandığını, nasıl kazandığını allah soracak ona, bu gün yozgatta bir zengin en az 10 işçi demek 10 zengin 100 işçi demek ve bunun çarpanlarını katla katlayabildiğin kadar. O yüzden hepsi dışarı kaçtı.
Ve sonuç olarak en başta bahsettiğimiz vefasızlıkların temelini oluşturuyor bu saydıklarımız. Ama bu memleket bizim ve kafamızı iki elimizin arasına alıp herkes kendi çapında gücü nispetinde ne yapabilirime bakmalı.
Saygılarımı sunuyorum...
irfan BÖLÜKBAŞI
29.06.2009 11:42:00SAYGIDEĞER OSMAN AĞABEY, YOZGATA YAPILAN ŞU SON HAKSIZ UYGULAMA(TEŞVİK DENGESİZLİĞİ) İNŞAALLAH YOZGATLININ İRKİLİP UYANMASI İÇİN BİR VESİLE OLUR.YOZGAT İNSANI HEP VERMİŞ AMA MALUM BAŞKA BİR KISIM İLLER HİÇ VERMEDEN HEP ALMIŞ,HEMDE HEP NANKÖRLÜK YAPMIŞ. BUNA RAĞMEN YOZGATLININ DIŞARIDAKİ DEĞERİ HEPİMİZCE MALUMDUR. BUROKRASİDE SİZİN AKTİF SİYASETTE BULUNDUĞUNUZ GÜNLER GELDİ GÖZÜMÜN ÖNÜNEDE SAYIN KAYALARIN İŞ YAPMA VE YAPTIRMA KUDRETİ Nİ SANIRIN ÇOK ARAR İNSANIMIZ,SİZİN SİYASETCİYİ ÇALIŞTIRMA YETENEĞİNİZDE ÇOK AZ İNSANDA BULUNUR BİR MEZİYETTİR . BUNU GÖRMEK VE HAKKI TESLİM ETMEK LAZIMDIR.BEN TEŞVİK KONUSUNDA YOZGATA DAİR OLUMLU BİR İYİLEŞTİRME OLACAĞINI SANMIYORUM. NİYE OLSUNKİ YOZGAT NASIL OLSA ÇANTADA KEKLİK YOZGAT COĞRAFYASINDA YAŞAYANLARA VE YOZGAT DOĞUMLULARA DAHA BÜYÜK ADALETSİZLİKTE YAPILSA YOZGATLI ÇİFTE STANDARTLI VERMEYE DEVAM EDER. BUNU KANITLAMIŞ 3,5 VİLAYETTEN BİRİSİYİZ BİZ.AMA SİZ VE SİZİN GİBİ DEĞERLİ YOZGAT SEVDALILARI NIN ÇABALARI BOŞA GİTMEZ MUTLAKA, HEPİMİZİN SONSUZLUĞUN SAHİBİ TARAFINDAN KALE ALINCAKTIR."YAP BİR İYİLİK AT SUYA BALIK BİLMESSE HALUK BİLİR"İNANCINA SAHİP ŞÜKÜRCÜ SABIRLI DUACI İNSANIMIZ İÇİN HER İŞTE BİR HAYIR UMMAK BEKLİNTİLERİMİ,ZİN OLMASINIDA DÜNYANIN SONU GÖRMEMEK VE GÜN DOĞMADAN NELER DOĞACAĞINI BEKLEMEK VE UMUDUNU KESMEMEK KAMİL İNSANLARIN HARCIDIR. SAYGILARIMLA ALLAH KALEMİNİ,ZE KUVVET , VUCUDUNUZA SAĞLIK ,YÜREĞİNİZE SABIR VERSİN.ANKARA
Turgay Koç
25.06.2009 10:13:00Yozgata hizmet etmiş nadir hemşehrilerimizden biri olarak size saygılarımı gönderiyorum.
Sizin İl Başkanı olduğunuz dönemdeki teşvik paketini ve sizlere yapılan hakısızlığı hatırlıyorum. Sizinde içinde bulunduğunuz o zamanki siyasilerimize, "Yozgatı OHAL teşvikine muhtaç olacak kadar kötüleştirdiğiniz" hitabıyla ciddi eleştiriler yapıldığını hatırlıyorum.
Şimdi ise tam tersi bir durum var. Değişmeyen tek şey Yozgat zihniyeti. İkisindede memnuniyetsizlik ve siyaset odaklı mülahazalar var.
Her ne olursa olsun o dönemki hizmetlerinizi unutmadım. Unutmadığım biri daha var: Lütfullah Kayalar. (Allah ondan razı olsun)
Mustafa Çağlayan
22.06.2009 14:23:00Yorumunuz: Yozgatın yıllardır içinde bulunup bir türlü çözüm bulamadığı sorununa yine sen parmak basmışsın. Bu proplem sizin gibi basın ve sivil toplum örgütleri bir araya gelmeden çözülemez. Gazeten bilhassa sen bu konuda o kadar çok yazı yazmana rağmen hangi duyarlı yozgatlı sana destek verdi? İnşallah sonuç senin temenni ettiğin gibi olur.