DEMİRER : UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI ANADOLUNUN KANAYAN YARASIDIR

DEMİRER : UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI ANADOLUNUN KANAYAN YARASIDIR

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji uzmanı hemşehrimiz Prof. Taner Demirer,sosyal medya hesabından yaptığı yeni bir açıklamada Türkiyenin  gündemindeki uyuşturucu sorununu dile getirirken Türkiyenin uyuşturucu batağına saplandığını iddia ederek  “Artık uyuşturucu bağımlılığı Anadolunun kanayan yarası olmuştur “dedi.

Açıklamasında  Türkiyenin   81 ilinin  tamamında uyuşturucu madde kullanımını tespit edildiğini ve yaklaşık 13 milyon çocuğumuzun madde bağımlılığına karşı savunmasız durumda  olduğunu kaydeden Prof.Dr.Taner Demirer , bu konuda şunları söyledi :

“Gelinen noktada ülkemizde ne yazık ki büyük çoğunluğu genç 2 milyon aktif uyuşturucu bağımlısı vardır.Her yıl Türkiye piyasasından uyuşturucu tacirlerine 10 milyar dolar para akmaktadır.Artık sokaklarda can güvenliği kalmadı. Uyuşturucu bağımlıları kol gezer oldu. Hudut Namustur” düsturu   hiçe sayıldı. Sınırlarımız yol geçen hanına döndü. Ülkemiz hırsızı, teröristi, uğursuzu, uyuşturucu bağımlısı, katili, kaçkını, tecavüzcüsü ve psikopatı ile ne idiği belirsiz milyonlarca sözde sığınmacının deposu haline geldi.”

Prof.Dr.Taner  Demirer açıklamasında daha sonra şunları söyledi :

- Özellikle son 10 yılda ülkemizdeki kontrolsüz/kayıtsız mültecilerin artması; hem ülkemizi transit geçen uyuşturucu  trafiğini hem de ülkemizdeki uyuşturucu kullanımını artırdı.

-  Türkiye son 20 yılda Ortadoğu ile Orta Asya’dan gelen ve batıya nakledilen uyuşturucunun güzergahı oldu. Hatta Türkiye dış basında Narco State olarak anılır oldu. 

-  Artık sokaklarda can güveliği kalmadı. Uyuşturucu bağımlıları kol gezer oldu.    

-  Kadınlarımızın, kızlarımızın ve çocuklarımızın sokakta can güvenliği yok.

-  Güpegündüz sokakta taciz, tecavüz, cinayet ve katliam olağan hale geldi.

-  AKP iktidarı döneminde ne 11 yıl Sağlık bakanlığı yapan Sn. Recep Akdağ’ın ne de 6 yıl Sağlık Bakanlığı yapan Sn. Fahrettin Koca’nın ağızlarından uyuşturucu ile mücadeleye dair önemli bir çalışma, proje ya da kelam duyulmadı!!

-  Ülkemizde erişkin alkol ve madde bağımlılığı merkezleri (AMATEM) ve çocuk-ergen madde bağımlılığı merkezleri (ÇEMATEM)’lerin sayıları yetersiz, yatak kapasiteleri azdır. AMATEM ve ÇEMATEM’ler bazı illerde kapatılmış, mevcutlarına ise alt yapı ve personel desteği sağlanmamış olup çoğunun ciddi renovasyona ihtiyacı vardır.

-  Uyuşturucu ile mücadelede istihdam edilen doktor, psikolog ve sosyal hizmet uzmanı sayıları yetersizdir. Taburculuk sonrası rehabilitasyon imkanı oldukça azdır.

Uyuşturucu ile etkin mücadele için:

-  Yerel yönetimlerin meclislerinde komisyonlar kurulmalı; Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik/Spor Bakanlığı'nca Türkiye'nin madde ve diğer bağımlılıklarla ilgili saha raporu mutlaka çıkarılmalıdır.”

06/10/2024 12:29
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ