SAĞLIK MÜDÜRÜNDEN KURBANA İLİŞKİN SAĞLIK VE HİJYEN UYARILARI

SAĞLIK MÜDÜRÜNDEN KURBANA İLİŞKİN SAĞLIK VE HİJYEN UYARILARI

Yozgat İl Sağlık Müdürü Fatih Şahin yayınladığı basın açıklamasıyla Kurban Bayramı’nda vatandaşların sağlık ve hijyen açısından dikkat etmeleri gereken konulara dikkat çekti.

 Yozgat İl Sağlık Müdürü Fatih Şahin, Kurban Bayramı sebebiyle hayvanlarla daha fazla temas edilmesi ve kurban eti tüketilmesinin bazı zoonotik hastalıklara maruz kalma riskini de artırdığını bu sebeple Kurban Bayramı’nda kurbanlık hayvan nakli ve alımından başlayarak etlerin tüketilmesine kadar sağlık ve hijyen kurallarına azami özen gösterilmesinin çevre ve toplum sağlığı açısından oldukça önem taşıdığına dikkat çekti.

 İl Müdürü Şahin,kurbana ilişkin birbirinden önemli uyarılarını sıralarken şunları söyledi :

 “Kurban Bayramında kurbanlar Tarım ve Orman Bakanlığından Şartlı Onay/Onay Belgesi almış kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde kesilmeli, Kurbanlı hayvanın kesinlikle Veteriner Hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmesi, Kesim işleminin hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafından yapılması, Kesim sonrası hayvanların hastalıklı organlarının ve atıklarının gelişigüzel ortalığa atılmaması ve köpek gibi etçil hayvanlara kesinlikle çiğ olarak yedirilmemesi, Kesilen hayvanlara ait kistli iç organlar ve her türlü atığın derin bir çukura gömülüp bulunabiliyorsa sönmemiş kireç dökülerek kapatılması, Kurban kesen, hayvanı yüzerek et taksimi yapan kasap ve yardımcıları ile kurban sahiplerinin etle temas eden

uzuvlarında yara olmaması, bu durumda olanların kesim, yüzme ve et taksimi işini yapmaları zorunlu ise hijyenik eldiven kullanmaları önemlidir.

Bunların yanı sıra derinin yüzülmesi sırasında derinin dış kısmı ile etin teması önlenmeli; İşkembe ve bağırsaklar; et kalitesini olumsuz etkilememesi, mikropların bulaşmasını ve gelişmesini önlemek için geciktirilmeden çıkarılmalıdır. İç organların çıkarılması sırasında işkembe ve bağırsak içeriğinin ete bulaşması önlenmelidir.

Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir”

 KURBANLIK HAYVAN SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

 İl Sağlık Müdürü Fatih Şahin, kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

Sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına bakılmalı.

Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalı.

 Hayvanın kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı.

 Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı olmamalı.

 Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalı.

 Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı.

 Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı.

 Yara, şişlik ve ödemi olmamalı.

 Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunmamalı.

 Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir.

 KURBAN ETİNİN SAKLANMASI

 İl Sağlık Müdürü Fatih Şahin, kurban etlerinin nasıl saklanması gerektiği hakkında şu bilgileri verdi.

“İnsan sağlığı için en önemli konulardan birisi etlerin korunması ve saklanmasıdır. Özellikle büyük porsiyonlar halinde değil birer yemeklik olacak şekilde uygun soğutucularda saklanmalıdır. Buzdolabının -2 derece olan buzluk kısmında birkaç hafta -18 derecede yani derin dondurucu kısmında birkaç ay süreyle etlerimizi saklayabiliriz.

Etler dondurulduktan sonra dikkat edilmesi gereken diğer bir husus etlerin çözdürülmesidir Etler potansiyel riskli besinlerdir ve dolayısıyla mikroorganizmaların üremesi için uygun ortam oluşturabilirler. Çözdürürken etlerimizi sıcak su içerisinde çözdürme ya da açıkta çözdürme gibi yöntemler sağlık açısından önerilen yöntemler değildir.

Etler çözdürüleceği zaman birer yemeklik olacak şekilde buzdolabı sebzelik kısmında çözdürülüp kullanılmalıdır.

Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 °C’de 6 ay saklanabilir. Etlerin diğer bir saklama şekli de kavurma yapmaktır. Kavurma yapılan etler uygun şartlarda bir yıl saklanabilir. Etlerin daha uzun süre saklanması bozulmaya, besleyici değerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına neden olur. İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmelidir. Temizlik için sağlığa zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalıdır.

Sakatat çok çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmelidir.”

 KURBAN ETİNİN PİŞİRİLMESİ

 İl Müdürü Şahin, etlerin pişirilmesinin de sağlık açısından önemli olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri verdi:

Etler pişirilirken haşlama, ızgara ve fırında pişirme gibi yöntemler tercih edilmelidir (Güveçte ya da fırında tercihen). Etler ızgara yöntemiyle pişirildiğinde ateşle et arasındaki mesafe ette yanma veya kömürleşme olmayacak şeklinde ayarlanmalıdır. Kömürleşmeyle birlikte kanser yapıcı bazı ögeler ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden etleri yüksek sıcaklıkta ve uzun süre pişirmekten kaçınmalıyız.

 KURBANLIKTAN GEÇEBİLECEK ZOONOTİK HASTALIKLAR

 Kurbanlık hayvanlardan geçebilecek zoonotik hastalıklara değinen Şahin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının başta geldiğine dikkat çekerek

“Ülkemizde bu hususta önem arz eden zoonotik hastalıkların başında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kist hidatik, şarbon, Tüberküloz ve Toksoplazmoz gelmektedir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Kurban bayramının KKKA hastalığının yoğun görüldüğü dönemlere rastlaması ve hastalığın viremik (kanda virüs yükünün fazla olduğu dönem) dönemdeki hayvanların kan, idrar ve vücut sıvıları ile dokularına korunmasız

temasla bulaşabiliyor olması bazı korunma önlemlerinin alınmasının önemini ortaya koymaktadır.

Bu itibarla, hastalığın hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiği, hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilecek olmaları unutulmamalı bu nedenle hastalığın sık olarak görüldüğü bölgeler başta olmak üzere hayvanların kan, idrar gibi vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir” ifadelerini kullandı

15/06/2024 11:40
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ