Yarabbi nurunla doldur yurdumu/Bayramdan ötede bayram yapalım/Muzaffer et polisimi ordumu/Bayramdan ötede bayram yapalım
Arife gecesi erkenden yatardık ki kınalarımız ellerimize iyice işlesin diye ya da annem bizi biran önce başından savmak için uydururdu bunu. Çünkü ortalık aralanınca geri kalan bayram hazırlıklarını tamamlardı o. Heyecandan gözümüze uyku girmezdi ama başucumuza konan bayramlıklarımıza ikide bir bakarken dalıp gittiğimizin farkına bile varmazdık.
Büyüklerimiz daha sabah namazına gitmeden kaldırılırdık, namazda onların yanında olmanın sevincini yaşardık böylelikle. Eve dönüşte taze pişirilen çöreklerin-böreklerin kokuları genzimizi okşardı, ailecek temizce giyinip birlikte kahvaltı yapardık. İlk defa hane halkı ile bayramlaşılırdı, sonrasında büyüklere gidilirdi. Onlar da mendil- çorap harçlık armağan ederlerdi çocuklara. En çok kime hediye ya da ikram verildi yarışı ederdik arkadaşlarla, iki de bir paralarımızı sayardık ola ki düşürür veya kaybetmek korkusuyla.
O bayramları özlememek mümkün mü? Güzelim hasletlerimiz-örflerimiz-adetlerimiz tarihe karışıyor yavaş yavaş. Şimdiki bayramlar tatil amacıyla değerlendiriliyor artık. Kapısını kilitleyip bavulunu alan sıvışıyor. Bir yerde yoğun tempoyla çalışanlara dinlenme fırsatı doğuyor. Ne olursa olsun acı fakat gerçek, “sanki leylek benim komşumdur, yazın gelip kışın gider” gibilerinden apartmanlar birbirlerini tanımayanlarla dolu. Ondan dolayıdır ki çağımızın hastalığı stres ve yalnızlık baş gösteriyor.
Diyeceğim şudur ki: Bayramlar bayram olur, tüm insanlığa barış, huzur getirir inşallah…
Bu bağlamda, ”Bir ramazan günü, III. Mustafa'nın veziri Koca Ragıp Paşa'nın konağında yapılan sohbet esnasında, Ragıp Paşa Şair Haşmet'e hitaben:
- 'Senin de borcun var mı Haşmet?' diye sorunca,
- Evet, efendim, mahalle bakkalına bin kuruş, kasaba beş yüz kuruş, diye sıralamaya başlayınca, Paşa konunun anlaşılmadığını düşünerek, şu açıklamayla birlikte tekrarlar sualini:
- Onu merak etmedim, oruç borcun var mı?
Şair Haşmet;
- Paşam, oruçla ilgili kısmı Allah sorar; size düşense kul borcudur.”cevabıyla noktayı koyar.
Güzel olur
Allah için kıblegâha dönünce
Sabah güzel olur tan bayram eder
Pervanece Hakk aşkına yanınca
Semah güzel olur can bayram eder
Kişi rıza ile büker başını
Kirpik boya bulur göz nakkaşını
Şakıyan da diller gönül marşını
Segâh güzel olur çan bayram eder
Asumana uyar yerin mihengi
Savrulur tennure bulur ahengi
Kullar huşu ile söyler gülbengi
Salah güzel olur an bayram eder
Arifler Hây için posta derilir
Kamiller ceminde berat verilir
Kızıl güller namlulara sürülür
Silah güzel olur şan bayram eder
Meclisi Ali’de melekler uçar
İnşallah Özcan’ı bırakmaz naçar
Kalbin dükkânını besmele açar
Siftah güzel olur nan bayram eder